Başkent'e yeni çehre

Ankara'nın 'çılgın proje' paketinden 5 mega proje ile 500 bin nüfuslu yeni bir şehir çıktı. Erdoğan'ın 'Bu şehir kravatlı adamlardan ibaret değil' diye tanıttığı projenin ayrıntıları Başkentliler'e nefes aldıracak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2011 Güncelleme 26 Mayıs 2011, 01:48
Başkent’e yeni çehre

İÇİNDEKİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul'dan sonra Ankaralılar'a da müjde verdi. "Çılgın paket"ten 500 bin nüfuslu yeni bir şehirden radar üretim merkezine, yeni stadyumdan uzay ve bilim üssüne, iki şehir hastanesinden hayvanat bahçesine, Keçiören'e tünelden botanik parkına, hızlı tren hatlarından yeni otoyollara kadar uzanan 21 farklı proje çıktı.

2022'DE JET ÜRETİMİ...
Ankara'nın "gri binalar, kravatlı takım elbiseli ciddi adamlardan" ibaret olmadığının altını çizen Erdoğan, bir kısmına 12 Haziran'dan hemen sonra başlanacak ve bir kısmı da 2015-2023'e kadar sürecek projeleri şöyle sıraladı:

SAVUNMA SANAYİ MERKEZİ OLACAK:
Ankara savunma sanayinin kalbi olacak. 2013 sonunda üretime ATAK helikopterleriyle başlıyoruz. Jetlerimiz 2022 gibi üretime girecek. TSK'nın tank, savaş gemisi, güdümlü roket gibi ihtiyaçları artık Türkiye'de tasarlanıyor ve üretilmeye başladı. Savunma sanayi ciromuzun 8 milyar dolar hedefi var. En az 6 milyar doları Ankara'daki şirketler tarafından gerçekleştiriliyor.

RADAR-UZAY MERKEZİ:
Gölbaşı'na kurulacak Radar ve Uzay Merkezi 100 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilecek. Merkez iki yıl içinde faaliyete geçecek. TAİ tarafından 100 milyon dolar yatırımla uzay ve uydu tesisi kurulacak. Askeri uydularla birlikte TÜRKSAT Haberleşme uyduları burada üretilecek.

ADALET SARAYI BİNASI:
Mevcut adalet sarayının kapasitesinin yetmemesi üzerine 300 bin metrekarelik alana modern adliye sarayı yapılacak.

İKİ ŞEHİR HASTANESİ:
7 bin yatak kapasiteli Keçiören Etlik ile Bilkent'e, 2 milyon 800 bin metrekare büyüklüğünde iki şehir hastanesi yapılacak. Bünyelerinde 2 genel, 19 ihtisas hastanesi olacak.

YENİ STADYUM:
40 bin seyirci kapasiteli futbol stadı yapılacak. Modern mimariyle, UEFA kriterlerine uygun yapılacak stadın çevresinde spor tesisleri de olacak.

BİLİM, DOĞA VE ULAŞIM MERKEZİ
Yıldırım Beyaz Üniversitesi bilim merkezi olacak.
Akyurt'a 1 milyon 800 bin metrekare üzerine fuar merkezi inşa edilecek.
Hıdırlıtepe'de din inanç ve tarih müzesi yapılacak.
Ortadoğu'nun en büyük hayvanat bahçesi kurulacak.
Ulus Kent projesi ile bölge gecekondulardan arınacak.
AOÇ arazisi üzerine Milli Botanik Parkı yapılacak.
Kızılay bulvarındaki bina cepheleri mimari estetiğe göre yenilenecek.
Ankara, termal turizmin başkenti olacak.
Metro hatları bitecek
Keçiören-İstanbul Bulvarı arasına 15 km. tünel yapılacak.

GÜNEYKENT YAŞAM ALANI
Erdoğan, 500 bin kişilik "Güneykent Projesi" için "Bu alanı, sadece konut ve uydu kent olarak değil, Ankara'nın önemli bir yaşam alanı olarak tasarlıyoruz" dedi. Erdoğan, "İstanbul'da olduğu gibi gecekondu bölgelerinden yerleşmek isteyenleri hemen taşıyacağız. Çalışmalar büyük oranda tamamlanıyor. İmara seçimden sonra başlayacağız. Uygulama projesi takip eden 1 yıl içinde" bilgisini verdi.

'SEVSİNLER ONURLU GENERALİ'
Başbakan Erdoğan, Balyoz sanığı emekli korgeneral Engin Alan'ın Çanakkale'de ayağa kalkmadığı için emekliye sevk edildiği tartışmasını seçim meydanına taşıdı. Kırıkkale'de konuşan Erdoğan, MHP adayı Alan'ı "Onurlu general" diye savunan MHP lideri Devlet Bahçeli'ye, "Sevsinler o onurlu generali. O da payını aldı. Beklentisi çok büyüktü. Orgeneral olmayı bekliyordu, ama olamadı. Niye, çünkü ödemesi gereken bir ceza vardı" diye seslendi. CHP liderinin Hakkari mitingini de eleştiren Erdoğan, "Alanda teröristler vardı ama tek Türk bayrağı yoktu" dedi.

BAY KEMAL BURADA DA iNSAN YOK!
Erdoğan, İstanbul Projesi için "İçinde insan yok" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "Bay Kemal burada da insan yok, biliyor musun?" derken, salondakilere de "Kuru sıkı atanlara cevap vermeyin, ara sıra dokundurun" diye seslendi.

ŞERİFE GÜZEL