MGK toplandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı başladı. Toplantının ana gündem maddesinde Libya'da yaşanan son olaylar bulunuyor.

Giriş Tarihi 24 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 24 Şubat 2011, 14:27
MGK toplandı

İÇİNDEKİLER

Çankaya Köşkü'ndeki toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, MGK üyesi bakanlar, kuvvet komutanları ve ilgili bürokratlar katıldı. Toplantı öncesi Başbakan Erdoğan MGK üyesi bakanlar ve Genelkurmay Başkanı'nın katılımıyla bir Libya değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantıda alınan kararlar, 25 bin Türk vatandaşının tahliyesi ve bundan sonraki süreçte izlenecek politika konusunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun MGK'ya bilgi vermesi bekleniyor. Öte yandan Kuzey Kıbrıs'ta Türkiye aleyhine pankartların açıldığı mitingin ve ardından Türkiye KKTC ilişkilerinin geldiği nokta konusunu da MGK üyeleri masaya yatıracak.

Bu toplantı 2011 yılının ilk MGK toplantısı olmasının yanı sıra Balyoz tutuklamaları sonrası da gerçekleştirilen ilk MGK olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Bu süreçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile İstanbul ve Ankara'da olmak üzere iki kez görüşmüştü. Cumhurbaşkanı Gül ise haftalık olağan görüşme kapsamında hem Başbakan hem de Koşaner'le buluşmuştu. Tutuklamaların ardından ilk kez hükümet üyeleri ve sivil bürokratlar askerle bir araya gelecek. MGK'da tutuklamaların, özellikle de muvazzaf subayların durumunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Bunların yanı sıra terörle mücadele konusundaki iç ve dış gelişmeler de MGK'nın gündeminde olacak. Özellikle 12 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimleri öncesi terör örgütünün gerçekleştirebileceği eylemler konusunda görüşülecek. Öte yandan bu MGK, iki üye için son toplantı olacak. Seçim takvimi nedeniyle istifa edecek olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay MGK'ya son kez katılacaklar.