"Mısır'ın derdi derdimiz oldu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya'da toplu açılış töreninde konuştu.

Giriş Tarihi 12 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 12 Şubat 2011, 14:08
Mısır’ın derdi derdimiz oldu

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

8 yılda etnik milliyetçiliğe, inanç milliyetçiliğine karşı çıktık. Bölgesel milliyetçilik olmayacak dedik.

Kimsenin diline karışmadık. Ama bu ülkenin bir resmi dili olacak o da Türkçe. Herkes ana dilini dilediğini konuşacak.

Batı'da ne varsa Doğu'da da o olacak dedik. 8 yılda bölgeye yaptığımız yatırımlar ortada...

MISIR'DAKİ GELİŞMELER


Filistin meleselesin nasıl bizim derdimiz olduysa Mısır da bizim derdimiz oldu. Herkes Mısır'a göz yumarken biz yaklaştık.

Birileri gibi Mısır halkının taleplerine seçkinci yaklaşmadık. Mısır halkının demokrasi taleplerine, "demokrasiyi haketmiyorlar" diye üstenci yaklaşmadık.

Mısır'da olup bitenlere çıkar endeksli bakmadık. Komşuluk haklarını, kardeşlik haklarını gözettik.

Mısır halkının statükoya anlamayanlardan, anlamamazlıktan gelen acizlerde olmadık.

Dik durduk, samimi durduk. Bugün Mısır halkının sevincini, heyecanını, coşkusunu bizlerde yaşıyoruz.

Mısır halkı bilsin ki onların sevinci, coşkusu, Türkiye'nin heyecanıdır.

Sakarya nehrinin kenarından, Nil Nehri'ne, Kahire'ye, meydanlardaki Mısır halkına şahsım ve Türk milletine adına selamlarımı gönderiyorum. Allah kardeş Mısır halkının yar ve yardımcısı olsun.

MISIR'IN DERDİ BİZİM DERDİMİZ OLDU


Nasıl ki Filistin'in sızısı bizim sızımızsa, Lübnan'ın Tunus'un elbette Mısır'ın derdi bizim derdimiz oldu. Kimse bunu başka yerlere çekmesin.

Biz Mısır'a her zaman ilkesel baktık. Orada halkın taleplerinin duyulmasını istedik. Herkes sesiz kalırken, görmezden gelirken, herkes gözünü gönlünü Mısır'a kapatırken, biz çıktık kardeşçe, gönlümüzden geçeni ifade ettik.

1950'de merhum Adnan Menderes, "Yeter söz milletindir" diyen bir ülkenin lideri olarak ortaya çıktı. 2002'de biz de "Yeter söz de karar da milletindir" diyen bir kadro olarak ortaya çıktık.

Biz Mısır'daki olaylara seçkinci yaklaşmadık. Taleplere, demokrasiyi hak etmiyorlar, hazır değiller gibi üstenci bir anlayışla bakmadık. Biz çifte standartlara fırsat vermedik.

Mısır halkının statükoya yönelik tepkisini anlamayanlardan, Türkiye'de olduğu gibi, Mısır'da da halkın mesajlarını algılamaktan aciz kalanlardan olmadık.

Dik durduk, samimi olduk, gönül dilimizle konuştuk, kardeşlik hukukumuzla çağrımızı yaptık. Bugün Mısır halkının sevincini coşkusunu onlarla birlikte biz de yaşıyoruz.

Mısır'da acilen adil bir seçime gidilmelidir. Aylarca seçim olmaz, biz de 24 saatte seçim oluyor. Daha seçim gününün akşamı netice alıyoruz, bir haftada YSK kesin neticeler açıklanıyor. Ama orada aylarca açıklanmıyor.

Bu böyle olmamalı. Yeni dönem Mısır için hayırlısı olsun.