Kriz masası kuruldu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, toplumsal olaylar yaşanan Tunus ve Mısır’da iş yapan, ihracat yapan, yatırım yapan Türk girişimcilere yardımcı olmak üzere iki ayrı kriz masası kurulduğunu açıkladı.

Giriş Tarihi 31 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 31 Ocak 2011, 16:00
Kriz masası kuruldu

İÇİNDEKİLER

Bakan Çağlayan; Mısır ve Tunus'da yatırım yapan, bu ülkelere ihracat yapan ve müteahhitlik projesi üstlenen işadamlarını yarın Hazine Müsteşarlığı'nda acil toplantıya çağırdı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, son dönemlerde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmeleri, kaygı ve üzüntüyle izlediklerini belirtti. Bu çerçevede; Tunus'ta meydana gelen gelişmelerden sonra, hükümetin kurulmasından dolayı duydukları memnuniyeti ifade eden Çağlayan, "Kısa sürede adil ve demokratik seçimlerin yapılmasını bekliyoruz. Kardeş ülke Mısır'a gelince, meydana gelen olaylardan üzüntü duyuyoruz ve endişeyle izliyoruz. Çok sayıda can kaybının ve yaralıların olması üzüntümüzü derinleştirmekte. İtidal ve sağduyulu hareket edilmesini bekliyoruz. En kısa sürede, barışçı ve demokratik yöntemlerle insan haklarına saygılı bir biçimde olayların çözüme kavuşturulmasını diliyoruz" dedi.

Her iki ülke de, Türkiye'nin çok ciddi ekonomik ve ticari ilişkilerinin bulunduğuna dikkat çeken Çağlayan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tunus'a 2010 yılı itibariyle 715 milyon dolarlık ihracatımız, 280 milyon dolarlık da ithalatımız var. Böylelikle dış ticaretimiz 1 milyar dolara ulaşıyor. Mısır ise Türkiye'nin en önemli ekonomik ve ticari partnerlerinden biri. 2010 yılı itibariyle Mısır'la 3.2 milyar dolarlık dış ticaretimiz var. 2.3 milyar dolarlık ihracatımız, 926 milyon dolarlık da ithalatımız var. Mısır'a 6.553 firmamız ihracat yapıyor. 1.500 tane Türk orta ve üst düzey çalışan var. 34 firmanın showroomu ve mağazası var. 107 Mısırlı firmanın Türkiye'de, 205 Türk firmasının da Mısır'da yatırımı var. Mısır'da 2 milyar dolara yaklaşan Türk yatırımlarında 50 bini aşkın Mısırlıya istihdam sağlanıyor.

Müteahhitlik sektöründe ise Türk firmaları bugüne kadar 600 milyon doların üzerinde proje üstlendi. Mısır'da çok önemli müteahhitlik firmalarımız faaliyet gösterirken, büyük sanayi tesisleri, showroomlar ve mağazalar inşa etti. Kahire Havaalanı'nın yeni terminalleri de Türk firmalar tarafından gerçekleştirildi. Mısır'da ayrıca bir de Türk Endüstri Bölgemiz var ve bu bölgede bir Türk firmasının yanında uluslararası firmaların yatırımları var. Biz de, Mısır'daki Türk tesislerini ve çalışanlarını çok dikkatle izliyor ve gereken önlemleri alıyoruz. Dost ve kardeş Mısır'ın ülkeye önemli katkılar sağlayan Türk yatırımları konusunda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyor ve biliyoruz."

Devlet olarak gereken tedbirleri aldıklarını ifade eden Bakan Çağlayan, "Bu çerçevede, ayrı ayrı Mısır ve Tunus Kriz Masaları oluşturduk. DTM bünyesinde oluşturduğumuz, o ülkelerde görev yapan ticaret müşavirleri, ülke masaları sorumluları, ilgili bürokratlar, TOBB, TİM, Türkiye Müteahhitler Birliği, DEİK İş Konseyi Başkanları'nın bulunacağı Kriz Masaları'na girişimcilerimiz, hem telefon hem de maille ulaşabilirler" dedi.

Çağlayan, kurulan kriz masalarında ticaret müşavirlerinin ve ülke masası uzmanlarının girişimcileri her türlü soru, sorun ve konularıyla ilgileneceğini ve gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etti.

Çağlayan şöyle devam etti:

"Kriz Masaları, DTM İhracat Genel Müdür Yardımcıları başkanlığında, İthalat, İhracat, Anlaşmalar ve Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüklerinden ilgili daire başkanları, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi'nde oluşturulan ülke masalarından ilgili ülke uzmanları, DTM Mısır ve Tunus ticaret müşavirleri, TİM Ülke Masaları koordinatörleri, DEİK ilgili ülke İş Konseyi Başkanları, TOBB, TİM, Türkiye Müteahhitler Birliği temsilcilerinden oluşacak.

Bunun yanında, 1 Şubat 2011 Salı sabah saat 10.00'da Tunus ve Mısır'da yatırımı olan, bu ülkelere ihracat yapan, müteahhitlik projeleri üstlenen işadamlarını Ankara'da toplantıya çağırdık. Bu toplantıda, hem işadamlarımıza devletin ilgili kurumları olarak, ne olduğu, neler olabileceği, ne gibi tedbirler alındığı konusunda bilgiler vereceğiz, onların da fikir ve sıkıntılarını dinleyerek neler yapılabileceği konusunda bir yol haritası hazırlayacağız."