AB'ye vize ne zaman kalkacak?

Türkiye'nin sınırları üzerinden AB'ye kaçak giren kişilerin geri almayı, AB'nin de, vize muafiyetini sağlamayı kabul ettiği bildirilirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, "Bu aşamada artık Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması önünde bir engel kalmadığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 28 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 28 Ocak 2011, 14:30
AB’ye vize ne zaman kalkacak?

İÇİNDEKİLER

Davutoğlu, "Muafiyet görüşmelerinin biran önce başlaması için Avrupa Birliği'nin gerekli kararı almasını ve adımların atmasını bekliyoruz. Geri kabul anlaşması ancak ondan sonra, o sürece paralel olarak işletilebilir bir süreçtir" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Karadağ ve Bosna'yı ziyaret için hareketinden önce Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında AB ile geri kabul anlaşması ve vizesinin muafiyeti konularında mutabakata varıldığı haberlerini değerlendirdi.

Vize muafiyeti konusunda "çok ısrarcı" olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Bu aşamada artık Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması önünde bir engel kalmadığını düşünüyoruz" diye konuştu. Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bu muafiyet görüşmelerinin biran önce başlaması için Avrupa Birliği'nin gerekli kararı almasını ve adımların atmasını bekliyoruz. Geri kabul anlaşması ancak ondan sonra, o sürece paralel olarak işletilebilir bir süreçtir. Ama olumlu bir gelişmedir."

Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin çok detaylandırılmış mekanizmalara sahip olduğuna, birçok boyutunun bulunduğuna işaret ederken Türkiye'nin AB'ye entegrasyon süreci kararlığını her zaman ortaya koyduğunu, Türk hükümetince her düzeyde dile getirildiğini belirtti. Davutoğlu şunları da söyledi

"Ancak maalesef Avrupa Birliği tarafında, gerek müzakerelerin önüne siyasal bir takım engeller koyarak, başta Kıbrıs olmak üzere, gerekse iç politika tartışmaların bağlamında bu konu ele alınma suretiyle Türkiye'nin Avrupa Birliği entegrasyon konusunda şüpheler yaratacak beyanlarda bulunmak şekilde olsun bu iradenin Türkiye'nin gösterdiği iradeye kadar güçlü olmadığını hepimiz müşaade ediyoruz.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Biz de bu kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz" dedikten sonra AB ve üyesi ülkelerin Türkiye ile ilişkilerin AB açısından taşıdığı önemini bir kez idrak etmeleri, ilişkilere bir vizyon perspektifinden bakmaları ve bu sürecin sonunda entegrasyonun gerçekleşmesi umudunu dile getirdi.

Davutoğlu, ancak böyle bir tutumun AB tarafından benimsenmemesi halinde bile Türkiye'nin iç reform sürecinin devam edeceği mesajını da verdi.