CHP'li başkandan başsavcıya tepki

Kemal Kılıçdaroğlu'nun referandum mitinglerinde " Başörtüsü sorununu ancak biz çözeriz" açıklamasıyla başlayan başörtüsü konusu CHP içinde sert tartışmalara ve çatlağa sebep olmuştu.

Giriş Tarihi 21 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 21 Ekim 2010, 19:01
CHP’li başkandan başsavcıya tepki

İÇİNDEKİLER

AK Parti'nin başörtüsü sorununu ortadan kaldırmak amacıyla dün başlattığı görüşme trafiğine olumsuz cevap veren CHP yönetimi, Kılıçdaroğlu'nun sözlerini havada bırakmıştı.

Başörtüsü ile ilgili görüşme trafiği devam ederken, partilere gözdağı ve tehdit olarak olarak algılanan açıklama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'dan gelmişti. Yalçınkaya'nın 5 sayfalık açıklamasına her kesimden büyük tepki geldi.

Yalçınkaya'ya tek destek ise CHP yönetiminden geldi. CHP yönetimi adına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'yi ayağa kaldıran açıklama için '' Sayın Başsavcı'nın bu görüşünü TBMM'ye müdahale olarak değerlendirmiyorum, sadece bir uyarı görevi yapıyor '' şeklinde konuştu.

CHP yönetimi bu açıklamayı yaparken aynı saatlerde CHP Adıyaman İl Başkanı Ali Murat Bilgiç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın üniversitede başörtüsü serbestisinin laikliğe aykırı olduğu yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Başkan Bilgiç, şöyle konuştu: "Ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açıklamasını çok doğru olduğunu söyleyemem. Her şeyden önce ortada yapılmış genel bir düzenleme olmadığı için bunun laikliğe uygun olup olmayacağını anayasaya uygun olup olmayacağı konusunda insanların yorum yapmalarını doğru bulmuyorum. Eğer yasal düzenleme yapılmış olsaydı, o konuda bir fikir yürütebilirdi bence o zaman konuşmaktan çok gereğini yapardı. Bu aşamada konuşmasını doğru bulmuyorum."

Yargıtay'ın açıklamasını sadece AK Parti'ye olmadığını savunan Başkan Bilgiç, "Yargıtay cumhuriyet başsavcısının konuşması sadece AK Parti'ye değildir, bütün siyasi partilerdir. Uyarı ve bir tehdit niteliğindedir. Bunun sübjektif kişisel bir yorum olarak görüyorum. O zaman siyasi partiler bir şey yaparken gidip birilerine mi sormaları gerekiyor ? Hayır. Burada bu yetkinin aşıldığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.