Yüzde 42 Türkiye aşkıyla 'hayır' dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 24 Eylül 2010, 12:15
Yüzde 42 Türkiye aşkıyla ’hayır’ dedi

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan sözlerine, referandumdan alınan başarılı sonuçtan dolayı tüm parti teşkilatlarına, milletvekillerine, belediye başkanlarına, il ilçe ve belde meclis üyelerine ayrıca kadın kolları ile gençlik kolları teşkilatlarına teşekkür ederek başladı...

Erdoğan'ın sözleri şöyle:

Halk oylamasından çıkan sonuçlar ülkemizde uzun yıllar konuşulacak. Bizim ebediyete intikal etmemizden sonra da konuşulacak.

DEMOKRASİ KAZANMIŞTIR

Aziz milletimiz hiç bir tereddüte ve tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde tercihini ortaya koymuş, iradesini sandığa yansıtmış, kendi geleceği adına kendisi takdir yetkisini kullanmıştır

Halk oylamasında tercihini ortaya koyan tüm vatandaşlarımızın tercihi kıymetlidir.

Öncelikle demokrasimiz kazanmıştır, güç bulmuştur, demokratik siyaset kazanmıştır.

Yeni bir Anayasa gerektiği konusunda büyük bir çoğunluık hem fikirdir.

Anayasa çalışmalarımız bazıları tarafından sulandırıldı. Ama biz milletin vekilleri olarak üzerimize düşeni yaptık ve Anayasa değişiklik paketini Meclis'ten geçirerdik. Milletimizin sağduyusuna güvendik.

ÇIĞIRTGANLIK YAPMADIK

12 Eylülde kazanan AK Parti olmamıştır. 12 Eylülde kazanan 73 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuştur. 12 Eylülde kazanan Türkiye olmuştur, 12 Eylülde kazanan hukuk olmuştur, demokrasi olmuştur, millet olmuştur. 12 Eylülde kazanan sadece evet diyenler değil, onlarla birlikte hayır diyenler olmuştur

Bakın bizler 'Hayır diyenler gaflet, delalet ve ihanet içindedir" demiyoruz. Bu zihniyeti de tehvil ediyorum, lanetliyorum. Bu zihniyet ayrımcıdır, Bunlar rantiye şebekeleridir. Sürekli olarak insanına şüpheli olarak bakan zihniyettir. Ama bunlar hep kaybeden olmuştur.

12 Eylül gecesi biz, bize yakışanı yaptık. Sokaklara dökülmedik. Arabalarla konvoy yapmadık. Çığırtkanlıklar yapmadık. Çünkü gerek yoktu.

BAHÇELİ'YE SİTEM

Yaşanan tatsızlıklar için özür diledik. Yeni bir sayfa açalım dedik. Yeni bir anayasa için çalışmalara başlayalım dedik.

Ama bazı muhalefet liderleri, "Karanlık bir döneme girdik" dedi. Kararan ne vardı. İşte bunlar kendi içinde hesaplaşamayanların tepkisidir...

Biz ne tabanımızın sesine kulak tıkadık ne de milletimize sırtımızı döndük. Gündüz vakti gözünü kapatanlardan, yanlışlta ısrar edenlerden olmadık.

Biz Türkiye haritasını beyaz veya kahverengi ya da maviye boyamanın son derece sağlıksız olduğuna inanıyoruz....

Hayır ve Evet diyenler bölge ile illeri renk renk ayırmak olsa olsa demokrasi körüdür.

Yüzde 58 Türkiye aşkıyla evet derken hiç şüphesiz yüzde 42 de Türkiye sevdasıyla hayır demiştir.

Bu Türkiye'nin bölündüğünü değil, ülkenin demokratik olgunluğa ulaşmanın anlamıdır.

Ama bunun yanında, yüzde 42'nin neden 'hayır' dediğini anlamak durumundayız.

NEREDEN NEREYE

Referandumdan sonra bir kez daha Ak Parti'nin yaşam tarzlarına müdahale edeceği korkusu yayılmak isteniyor. Biz artık bıktık bundan. 94'de belediye başkanıydım. O zamandan beri aynı kampanyalar yürütülüyor.

8 yıl önce gazetelerde hangi başlıklar varsa bugün de tıpa tıp aynı başlıklar var. Menderes zamanında hangi başlık varsa bugün de aynı gazetelerde. Zihniyet aynı. Çıkarıyor arşivden gazeteleri aynı başlıkları atıyorlar.

Tekamül etmiyorlar, patinaj yapıyorlar. Sivil diktatörlük gibi bir kavram olur mu? Diktatörlük sivilin işi değildir. Bunları yan yana koyanlar cahillerin ta kendisi

Gizli ajanda, gizli gündem, mahalle baskısı gibi Ak Parti ile asla yan yana gelmeyecek kavramlar bugünlerde bir kez daha gündeme getiriliyor.

MEDYAYA ELEŞTİRİ

Lokal bazı olaylar gündeme getiriliyor. Referandum zamanı İnegöl'de olaylar oldu. Orayla ilgili daha net belgeler sunulacak, göreceksiniz onları. İstanbul'da lokal olaylar oldu. Bir tanesi kendini bilmez çıkıyor, ''İşte bu evetin sonucu'' diyor. Bunlar bu kadar basiretsiz

Bu olayları değerlendirirken lütfen dürüst olun. Bu lokal olayları TV'lerde şok.. şok.. şok.. diye yayınlamak, sürmanşet yapmak doğru değil. Burada emniyet kim böyle bir fiilin içindeyse gereğini yapıyor.

Oranın çocuğuyum. Tophane'yi karış karış bilirim. Ama bu kadar işi abartmanın anlamı yok. İş Emniyet'te. Söylenecek her tarafı bu konuda daha mutedil davranmaya davet etmektir.

TÜRKİYE'DE MAHALLE BASKISI YOK

8 yıl boyunca kimsenin hayat tarzına müdahale etmedik. Bundan sonra da herkesin yaşam tarzı bizim teminatımız altındadır.

Sanat galerisi ya da eğlence yerleri sadece Tophane'de mi var. Bugüne kadar hangi sanat galerisinde böyle bir olay oldu.

Türkiye'de mahalle baskısı yoktur. Provokasyona gelmeyiz. Türkiye'de halkı kışkırtmayı adet haline getiren odaklar var.