SGK uzmanı listeyi açıkladı! O kişiler 2024 yılının 2. yarısında erken emekliliğe kavuşabilecek

Emeklilikle ilgili önemli reformlar 2023 yılının ikinci yarısında yürürlüğe girecek. Milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek bu dönüşüm süreci Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) prim günlerinin gözden geçirilmesini içeriyor. Yapılan son düzenleme ile birlikte Bağ-Kur ve SSK prim günlerinde önemli bir indirim sağlanacak. Bu indirim emeklilik yaşını beklemek istemeyen vatandaşlara daha erken emeklilik fırsatları sunacak.

Giriş Tarihi 27 Ocak 2024, 09:12 Güncelleme 27 Ocak 2024, 09:12
SGK uzmanı listeyi açıkladı! O kişiler 2024 yılının 2. yarısında erken emekliliğe kavuşabilecek

İÇİNDEKİLER

Yeni düzenleme Bağ-Kur ve SSK prim gün sayılarını eşitlemeyi hedefliyor. Önceki yıllarda 9 bin gün olarak belirlenen prim ödeme şartı, şimdi 7.200 güne indiriliyor. Bu değişiklik özellikle prim günü yükümlülüğü daha az olan kişiler için erken emeklilik imkanı anlamına geliyor. Ayrıca düzenlemeyle birlikte belirlenen tarih kriterleri de bu süreçte önemli bir rol oynuyor.

1 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Bu reformlar, Bağ-Kur sigortalılarına yönelik olarak da önemli değişiklikler sunuyor. Küçük esnaf ve çiftçiler gibi yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur sigortalısını ilgilendiren bu düzenlemeler prim gün sayısının düşürülmesini ve Bağ-Kur'lular ile SSK'lılar arasındaki prim farkının giderilmesini içeriyor.

BAKAN IŞIKHAN'IN AÇIKLAMALARI

Bakan Işıkhan'ın yaptığı açıklamalarda, bu düzenlemelerin Orta Vadeli Plan kapsamında hayata geçirileceğini belirtti.

Ancak Bağkur prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesiyle ilgili düzenlemenin henüz Meclis'ten geçmediği de vurgulandı.

EMEKLİLİKTE YENİ FIRSATLAR

Düzenleme kapsamında 1 milyon küçük esnafın yararlanması bekleniyor. Özellikle Bakkal, Kasap, Kuaför, Ayakkabıcı, Berber ve Kıraathane sahipleri gibi meslek grupları, 7200 gün ile erken emekli olma şansı elde edecek. Bu 1800 gün prim kazancı anlamına geliyor.

5 YIL ÖNCE EMEKLİLİK İMKANI

Bağ-Kur primi ödeyen vatandaşlar, önceki 9000 gün prim gün şartı nedeniyle EYT düzenlemesinden yararlanamamıştı. Yeni düzenlemeyle, 7200 prim günü ile 5 yıl daha erken emeklilik imkanı elde edilebilecek. Bu, özellikle küçük esnaf için önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor.

Yeni düzenleme ile Bağkurlu olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecek. Bu, mevcut sistemdeki 9 bin prim günü şartının 7.200'e düşürülmesiyle mümkün hale geliyor.