Çeyiz parası yardım başvurusu nasıl yapılır, ne zaman yatar? Devlet kimlere çeyiz parası veriyor?

Evlenme ödeneği, evlilik hazırlıkları sırasında devlet tarafından sağlanan bir destek olup, yatırılma süresi başvuru yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Bu süreç, genellikle 1 ay ile 3 ay arasında farklılık gösterebilir. Bu nedenle, evlenme ödeneği başvurusu yapan vatandaşlar, ödeneğin hesaplarına yatırılacağı kesin bir tarihe sahip olamazlar.

Giriş Tarihi 02 Ocak 2024, 14:48 Güncelleme 02 Ocak 2024, 14:48
Çeyiz parası yardım başvurusu nasıl yapılır, ne zaman yatar? Devlet kimlere çeyiz parası veriyor?

İÇİNDEKİLER

Devlet doğrultusundan verdiği çeyiz yardımı olarak da tanınan evlilik ödeneği amacıyla bireylerin e-devlet üzerinden ya da kendilerine en yakın SGK il ya da ilçe müdürlüklerinden müracaat yapmaları lüzumludur. Çeyiz parası alabilmek isteyen bireylerin, SGK il ya da ilçe müdürlüklerine kişisel olarak yapacakları müracaatta lüzumlu olan evraklarının tamamını teslim etmekle yükümlülerdir. Online olarak oluşturulan müracaatlarda birtakım belgeler e-devlet üzerinden onaylanarak alakalı kuruma iletilebilir. Bu nedenle, çevrimiçi müracaat yapmış olan vatandaşlar ile kuruma müracaat yapacak bireylerin belgeleri aynı değildir.

Devlet Kimlere Çeyiz Parası Veriyor?

Devletten çeyiz parası alabilecek olan şahıslar, yetim maaşı almakta olan insanlardır.

Daha evvel yetim maaşı almış fakat sigortalı olarak çalışmaya başlamış olan şahıslara çeyiz parası verilmesi söz hususu değildir. Ancak, yetim maaşı alan vatandaşların uyorlarsa ya da rastgele bir kurumda eğitim görüyorlarsa sigortalı çalışmaları hallerinde da çeyiz paraları kesilmez. Bununla beraber, yetim aylıklarının BAĞKUR'lu olarak çalışılması halinde da kesilmemesinden ötürü, yetim maaşı alan vatandaşlar BAĞKUR kapsamında çalışırken de çeyiz parası alma hakkına sahiptir.

Yeni Evlenenlere Devlet Yardım Ediyor Mu?

Yeni bir yuva kuracak olan gençler, devletten yardım alabilirler. Fakat devlet doğrultusundan çeyiz yardımı dışında tutulan bu yardımın alınabilinmesi birtakım koşullar mevcuttur. 27 yaşından evvel evlenmek isteyen vatandaşlar, şayet en geç 24 yaşlarında kendilerine bankalarda bir çeyiz hesabı açar ve derli toplu olarak bu hesapta birikim yaparlarsa, devlet toplamda birikmiş olan paraya ek olarak bir ücret verir. Böylece, evlenecek olan kişiler biriktirmiş oldukları paralar ile birlikte devlet katkısını da alabilirler.

Çeyiz Parası Kaç Yaşında Alınabilir?

Çeyiz parasının alım yaşının rastgele bir sınırı sahip olunan değildir. Bu sebepten ötürü da yetim aylığı alabilmekta olan kişiler, kaç yaşında olurlarsa olsunlar evlenmeden evvel çeyiz parası alma hakkına sahiptirler.

Çeyiz Parası Başvuru Evrakları Nelerdir?

Devletten çeyiz yardımı alabilmek isteyen bireylerin teslim etmeleri lüzumlu olan evraklar, şu şekilde sıralanmıştır:
· Nüfus cüzdanı
· Evlilik cüzdanı
· Başvuruda bulunacağınız kuruma göre talep dilekçesi ya da beyanname (4A, 4B ya da 4C sigorta çeşidine göre farklılık gösterir. Bu amaçla hangi dilekçe ya da beyannamenin kuruma teslim edileceği bilgisi, SGK doğrultusundan şahıslara belirtilir.)

Çeyiz Parası Kaç Defa Alınabilir?

Çeyiz yardımı başvuruları, yalnızca bir defaya mahsus olarak yapılır. Yetim aylığı alabilmekta olan kişiler, yalnızca gerçekleştirdikleri ilk evlilikte kendilerine verdiği çeyiz parası imkanından yararlanma hakkına sahiptir. Bu amaçla de evlendikten sonra boşanmış olan kişiler, tekrardan evlenmek isterlerse bu yardımdan yararlanma hakkına sahip değillerdir. Başvuru yapabilirler fakat gerçekleştirdikleri başvuru, sistemde daha daha eskiden göründüğü amacıyla devlet doğrultusundan kabul edilmez.