65 yaş aylığı ne kadardır? Nereden alınır? 2135 TL ödeme fırsatı...

Emekli olmayana 2135 TL ödeme fırsatı vatandaşlar tarafından yoğun şekilde araştırılmaya devam ediyor. Bu anlamda haberimizde detaylı bilgiler verdik. Sosyal güvenlik sistemi yaşlı ve muhtaç kişilere her türlü desteğin sağlanması için düzenlemeler içeriyor. Bunlardan biri de 65 yaş aylığı (2022 aylığı da deniyor).

Giriş Tarihi 03 Temmuz 2020, 09:22 Güncelleme 13 Ağustos 2020, 15:20
65 yaş aylığı ne kadardır? Nereden alınır? 2135 TL ödeme fırsatı...

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu pek çok Avrupa ülkenin ilerisindedir. Bu bağlamda SGK (SSK) çoğu kişinin halen haberi olmadığı oldukça fazla ödeme yapılmaktadır. 65 yaş aylığı, yaşlıların yoksulluğa düşmeden temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına bağlanan aylıktır. 2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) herhangi bir gelir veya aylık almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, devlet aylık bağlıyor. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

65 YAŞ AYLIĞINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?

65 yaş aylığı başvurusu kişilerin ikamet adreslerinin bağlı olduğu kaymakamlıklar üzerinden gerçekleştirilir. Başvuru sahipleri üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı olan kimlik kartlarıyla kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracat ederler.

Kişilerin bizzat başvuru için sağlık durumunun uygun olmaması durumunda ise başvurular vasi aracılığıyla gerçekleştirilir.Başvuru sırasında gerekli vasi kararı yetkilendirilmiş mahkeme aracılığıyla verilen belge ile ispat edilmelidir. İncelemelerin olumlu olarak sonuçlanması durumunda kişilerin irtibat numarasına kısa mesaj ile bilgilendirme yapılmaktadır.

65 YAŞ AYLIĞI NE KADARDIR? NEREDEN ALINIR?

65 yaş aylığına dair ödeme yapılacak miktar her sene belirlenen asgari ücret üzerinden hesaplanır. 2019 yılında aylık 637 TL olarak verilen 65 yaş aylığı, 2020 yılındaki enflasyon oranında zamlanmıştır. Buna göre 2020 yılı içinde 65 yaş aylığı 673 TL olarak güncellenmiştir.

65 yaş aylığına ilişkin ilk ödeme kişilerin ikamet adresinin bağlı olduğu Ziraat Bankası şubelerine yatırılır. Bağlı bulunulan ikamet adresinin yakınında Ziraat Bankası şubesi olmaması durumunda ise maaş PTT şubesinden alınabilir.


65 YAŞ AYLIĞI NEDİR? ŞARTLARI NELERDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında emeklilik, dul ya da yetim aylığı almayan veya herhangi bir işte çalışarak gelir elde edemeyen 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yaşlılık aylığı ödemesi yapılır. 65 yaş aylığından yararlanmak için gerekli olan şartlar ilgili yasa gereğince belirlenmiştir.

Kişilerin SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı sigortalılık statüsünde herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmaması gerekir.

65 yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır.

Aylık gelirlerinin tespit edilmesinden sonra hesaplanan kişi başı gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması gerekir. 2020 yılı için bu sınır 701 TL olarak belirlenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na kişilerin adına kısa ya da uzun sigorta kollarına ilişkin prim ödemesi yapılmamış olması gerekir.

Düzenli bir gelirin olmaması önemli bir detaydır. Nafaka, dul ve yetim aylığı alanlar bu haktan faydalanamazlar.

Kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından alınan muhtaçlık belgesiyle başvuru yapan kişilerin daha avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.