Genel seçime doğru

Milletvekili genel seçimlerinde yurt dışında kullanılacak seçim malzemelerinin gönderilmesi ve kullanılan oy pusulalarının Türkiye'ye getirilmesi diplomatik kargo ve diplomatik kurye olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilecek.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2015, 00:00 Güncelleme 03 Eylül 2015, 10:29
Genel seçime doğru

İÇİNDEKİLER

Milletvekili genel seçimlerinde yurt dışında kullanılacak seçim malzemelerinin mahalline gönderilmesi, kullanılan oy pusulalarının Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılması, kargo işlemleri ve süreci ile sınır ülkelerden diplomatik kurye aracılığıyla getirilecek malzemelerin tesliminin usul ve esasları belirlendi.

Yüksek Seçim Kurulunun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

YURT DIŞINA THY YURT İÇİNDE PTT VE THY İLE
Buna göre, seçim araç ve malzemeleri dış temsilcilikler ve Türkiye arasında diplomatik kargo/kurye yöntemiyle ve mümkün olan yerlerde THY vasıtasıyla, belirlenen temsilciliklerde ve kiralanacak uçakla, yurt içinde ise PTT Kargo veya THY tarafından taşınacak.
Tüm dünya ile bağlantılı olması ve aktarmaya mahal kalmaması suretiyle güvenliğin daha rahat sağlanabilmesi ve temsilciliklere daha hızlı ulaşım imkanları nedeniyle, oy pusulalarının temsilciliklere gönderilmesi ve kurye ile oy torbalarının getirilmesi için kargo/kurye kabul ve teslim yeri İstanbul Atatürk Havalimanı olacak.

Kiralanacak uçaklarla getirilecek oy torbalarının teslim yeri ile seçim oy verme araçları ile kırtasiye malzemelerinin kargo kabul ve teslim yeri Ankara Esenboğa Havalimanı olarak belirlendi.

Karayolu ve denizyolu ile diplomatik kurye beraberinde getirilecek oy torbaları, (Rodos için Marmaris, Gümülcine için İpsala, Burgaz için Dereköy, Nahçıvan için Dilucu ve Batum için Sarp) sınır kapılarında oy verme işlemlerini yerine getirmek üzere kurulan geçici gümrük kapısı seçim kuruluna teslim edilecek.

Yurt dışı temsilciliklerine, oy sandığı, oy verme kabini (Paravan), ıstampa, zarf, oy pusulası, kalem, mürekkep, basılı evrak, ip, mühür, genelgeler, tutanak defteri, mühür mumu, oy torbası, kese zarf, bağlama kartonu, mühür kesesi, sandık kurulu mührü, mühür kartuşu, selobant, ambalaj lastiği, plastik kargo torbası kelepçesi, diplomatik torba ve öngörülecek diğer seçim malzemeleri gönderilecek.

YURT DIŞI OYLAR İKİ YÖNTEM İLE GELECEK
Milletvekili genel seçimlerinde, yurt dışı temsilciliklere gönderilecek ve oralardan gelecek seçim malzemelerinin taşınması, diplomatik kargo ve diplomatik kurye olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilecek.

Dış temsilciliklere gönderilecek ve dış temsilciliklerden gelecek seçim malzemelerine yönelik kargo işlemleri için İstanbul Atatürk Havalimanı apron içerisinde DHMİ tarafından uygun görülecek, gönderilen ve gelen kargoları almaya elverişli, elektrik ve internet altyapısı mevcut bir mekan, seçim için belirlenecek bir süre için kargo operasyon merkezi olarak kullanılmak üzere geçici olarak Yüksek Seçim Kuruluna tahsis edilecek.

KABUL VE TESLİMİ O KURUL YAPACAK
Oy pusulalarının yurt dışına gönderilmesi ile yurt dışından gelen oy torbalarının teslim alınması işlemleri, Dışişleri Bakanlığınca yurt dışına oy pusulaları paketlerini gönderme aşamasında gümrük işlemlerinin yapılması ve diplomatik mühürle mühürlenmesi, gelen oy torbalarının teslim alınması aşamasında diplomatik torbaların mühürlerinin açılması işlemlerini müteakiben kargo kabul ve teslimi Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu tarafından yapılacak.

Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu, tahsis edilen kargo operasyon merkezinde görev yapacak, bu merkezde diplomatik kargoların açılış işlemleri ve gümrük işlemlerini yapmak üzere Dışişleri Bakanlığınca görevlendirilecek yeteri kadar görevli bulunacak. Kurul üyeleri ile Dışişleri Bakanlığı görevlilerinin bu merkeze giriş ve çıkışları için gereken tedbirler DHMİ, güvenliğine ilişkin tedbirler ise Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu tarafından alınacak.

YOLCU UÇAĞI KİRALANACAK
Avrupa'da Türk vatandaşlarının yoğun yaşadıkları ülkelerde kullanılan oyların Türkiye'ye getirilmesi için uçak kiralanacak. Uçak, THY ve Dışişleri Bakanlığı görüşüyle belirlenecek güzergahı izlemek suretiyle oy torbalarını Türkiye'ye getirecek.

Uçakta, oy torbalarının taşınmasına refakat etmek, sandık saklama ve ulaştırma kurullarından oy torbalarını teslim alıp, uçağa yüklenmesine nezaret etmek ve bu oy torbalarını Ankara'da Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna teslim etmekle görevli Oy Torbaları Nakil Komisyonu yer alacak. Uçakta, Oy Torbaları Nakil Komisyonu ile ayrıca Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek bir diplomatik kurye ve yanında yeteri kadar personel ile Yüksek Seçim Kurulunca görevlendirilecek yeteri kadar personel bulunacak.

Uçakların kalkış yeri İstanbul Atatürk Havalimanı olacak. Oy Torbaları Nakil Komisyonu başkan ve üyeleri, Dışişleri Bakanlığınca görevlendirilen diplomatik kurye ve yeteri kadar personel ile Yüksek Seçim Kurulunca görevlendirilen personel, kiralanan uçağa İstanbul Atatürk Havalimanında binecek. Bu taşıma yönteminde oy torbaları, AKE (Havayolu özel taşıma konteynerı) ile kiralanan uçağın kargo bölümünde taşınacak.

Uçağın iniş yapacağı noktalar, Berlin, Kopenhag, Stokholm, Londra, Köln, Münih ve Liyon olacak. Belirlenen noktalardaki toplam yük, dikkate alındığında ve güzergahın süresinde tamamlanabilmesi için üç uçak kiralaması yapılacak. Buna göre, sefer 1: İstanbul-Berlin-Kopenhag-Stokholm-Londra-Ankara, sefer 2; İstanbul-Münih-Liyon-Ankara, sefer 3; İstanbul-Köln-Ankara olarak belirlendi.

GÜZERGAHLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILABİLECEK
İhtiyaç görülmesi ve THY'nin önerisi, Dışişleri Bakanlığının teklifi, Yüksek Seçim Kurulunun onayı ile belirlenen iniş noktaları ve güzergahlarda değişiklikler yapılabilecek.

Oy Torbaları Nakil Komisyonu, güzergah boyunca iniş-kalkış yapılan merkezlerde, bulunulan ülke makamlarından izin alınabilmesi halinde uçak altına inip AKE'leri Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulundan teslim alarak uçağa yüklenmesine nezaret edecek.

SİYASİ PARTİLER HER AŞAMADA BULUNACAK
Her aşaması siyasi partili üyelerin de bulunduğu Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu ile Oy Torbaları Nakil Komisyonu nezaretinde yapılan taşıma sonrası Ankara Esenboğa Havalimanına getirilen diplomatik torbalar, diplomatik mühürleri Dışişleri Bakanlığı yetkililerince söküldükten sonra Oy Torbaları Nakil Komisyonunca Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna tutanakla teslim edilecek. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu gerekli güvenlik önlemlerini almak suretiyle teslim aldığı torbaları oyların sayılacağı yere taşıyarak sayıma kadar güvenlik altına alacak.

Diplomatik kurye yöntemiyle yapılan taşıma yönteminde oy torbaları, sandık saklama ve ulaştırma kurulu tarafından diplomatik kuryeye tutanakla teslim edilecek. Oy torbaları, uçakla getirilmesi halinde uçağın yolcu bölümünde, diplomatik kurye (yolcu) beraberinde, diplomatik kurye sayısının yeterli olmaması halinde ilave koltuk satın alınmak, deniz/karayoluyla sınır kapısına getirilmesi halinde ise diplomatik kurye yanında ve bulunulan ülke şartlarına göre gerekli güvenlik önlemleri alınmak suretiyle taşınacak.

Oy torbalarının bulunduğu diplomatik torbaların mühürleri varış noktasında diplomatik kurye tarafından açılarak içerisindeki oy torbaları, deniz/karayoluyla gelinen yerlerde sınır kapılarında mevcut ilgili yer geçici gümrük kapısı seçim kurullarına, uçakla gelinen yerlerde ise Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kuruluna diplomatik kurye tarafından tutanakla teslim edilecek.

Geçici gümrük kapısı seçim kurulları tarafından 298 sayılı Kanun'un 19'uncu maddesinin ikinci bendinde öngörülen usule göre belirlenecek iki memur üye ile Yüksek Seçim Kurulunda temsilci bulundurma hakkına sahip siyasi partilerin bildirecekleri birer asıl, birer yedek temsilciden oluşan "Oy Torbaları Ulaştırma Komisyonları" kurulacak. Memur üyelerden en kıdemlisi bu komisyona başkanlık edecek. Bu komisyon, gümrük kapısı seçim kurulları tarafından diplomatik kuryeden teslim alınan oy torbalarını gerekli güvenlik önlemlerini almak suretiyle Ankara'da Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna teslim etmekle görevli olacak.

Gelen oy torbaları, gümrük kapısı seçim kurulları tarafından tutanakla komisyona ve komisyonca da mahallinden temin edilecek bir araç ile kolluk kuvvetleri nezaretinde karayolu ile Yurtdışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılacak.

Diplomatik kurye yöntemi ile yapılacak oy torbası taşımalarında yurt dışından Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu ile sınır kapılarındaki geçici gümrük kapısı seçim kurullarına teslim aşamalarına kadar istekleri halinde yurt dışı saklama ve ulaştırma kurullarında görevli siyasi parti üyeleri gözlemci olarak bulunabilecek.