Peki Beckham ne kadar objektif olacak? Adidas ve Puma markalarının rekabeti belgesel-dizi oluyor

David Beckham, Adidas ve Puma markaları arasındaki ezeli düşmanlığı anlatan bir belgesel-dizi çekiyor. Ancak Beckham’ın Adidas’la 160 milyon dolarlık anlaşmasının olması, objektif olup olmayacağı konusunda endişe yarattı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2021 Güncelleme 23 Şubat 2021, 07:02
Peki Beckham ne kadar objektif olacak? Adidas ve Puma markalarının rekabeti belgesel-dizi oluyor

İÇİNDEKİLER

Yapım şirketi olan David Beckham, spor dünyasının iki önemli markası Adidas ve Puma'nın ezeli düşmanlığını ekrana taşıyacak.

Efsane futbolcunun üç bölümden oluşan belgesel-dizisiyle ilgili ise endişeler var. Beckham'ın yıllar önce Adidas'la yaptığı 160 milyon dolarlık anlaşma nedeniyle objektif olup olmayacağı tartışma yarattı.

Bu arada Adidas ve Puma'yı kuran iki kardeşin düşmanlık hikayesi ise filmlere konu olacak cinsten…

Adi ve Rudi, İkinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde küçük Alman şehri Herzogenaurach'ta ayakkabı atölyesi açtı.

Annelerinin çamaşırhanesinde kurdukları Dassler Brothers Shoe Company'de Adi ayakkabıları tasarlayıp üretirken, Rudi ise satış görevini üstlendi. 1933'te Hitler başa geçtiğinde Nazi partisine üye olan kardeşlerin şansı ise 1936 olimpiyatlarında 4 altın madalya kazanan efsanevi Afro Amerikan atlet Jesse Owens sayesinde döndü.

İki kardeşin tasarımı ayakkabıyı giyen Owens, satışları patlattı.

Adi ve Rudi arasındaki ipler, müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Herzogenaurach'ı bombalaması sırasında koptu. Adi'nin sığınıkta Rudi ve eşi için "Kahrolasılar yine geldiler" demesi, savaşın pimini iyice çekti.

Adi, Gestapo adına çalıştığı gerekçesiyle kardeşi Rudi'yi Müttefikler'e ihbar eder. Rudi savaş kampına gönderilirken, Adi işi yeniden inşa etmeye girişir.

Kardeşlerin şirketi de 1948'de ikiye bölünür. Adi şirketini, adı ve soyadının kombinasyonu olan "Adidas" olarak adlandırır.

Rudi de ilk önce şirkete "Ruda" adını verir; sonradan "Puma"ya çevirir.

Rudi 1974, Adi ise 1978'de vefat eder. Öldükten sonra bile düşmanlık devam eder; ve iki kardeş aynı mezarlıkta ama birbirinden uzak iki yere gömülür.

KRAMPON KRİZİ
Adidas ve Puma arasındaki bir diğer kriz konusu da "Vidalı kramponu ilk kim yaptı?" Efsaneye göre Adolf Dassler, 1954 Dünya Kupası'ndan önce Alman Futbol Milli Takımı'na vidalı kramponu götüren isim oldu.

Puma ise vidalı kramponları ilk kendisinin yaptığını ve 1954'ten önce birçok yıldız futbolcunun bunları giydiğini iddia ediyor.

KASABA KARIŞTI
İki kardeşin rekabeti, fabrikalarının olduğu kasabaya da sıçradı.

Adidas çalışanlarının Adidas giyen çocukları, Puma çalışanlarının Puma giyen çocuklarıyla oynamadı. Adidas'ta çalışan bir kişi, Puma'da çalışan birinin aile ferdiyle evlenmedi.

Tam 60 yıl süren bu düşmanlık, 2009'da iki şirketin çalışanları arasında yapılan sembolik bir dostluk maçıyla temsili olarak sona erdi.