İbrahim Kutluay’la evlilik hazırlığı yaparken yollarını ayıran Edwina Sponza aslen İzmirli

İbrahim Kutluay ile adı sıkça anılan ve bir süre önce de ayrıldıkları açıklanan Sponza'nın işte soy ağacı... Sponza Ailesi, 19. Yüzyıl'ın başlarından itibaren İtalya'dan İzmir'e geldi. Kuyumculukla uğraşmaya başladı. 1906'da ailenin küçük oğlu Franceso Sponza, İzmir'de bir firma kurdu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Şubat 2021 Güncelleme 09 Şubat 2021, 07:01
İbrahim Kutluay’la evlilik hazırlığı yaparken yollarını ayıran Edwina Sponza aslen İzmirli

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de özellikle son yıllarda adından sıkça söz edilen Edwina Sponza'nın geçmişi İtalya'ya dayanıyor.

Ünlü eski basketbolcu İbrahim Kutluay ile adı sıkça anılan ve bir süre önce de ayrıldıkları açıklanan Sponza'nın işte soy ağacı... Sponza Ailesi, 19. Yüzyıl'ın başlarından itibaren İtalya'dan İzmir'e geldi.

Kuyumculukla uğraşmaya başladı. 1906'da ailenin küçük oğlu Franceso Sponza, İzmir'de bir firma kurdu. Firmanın başında şu an 4. kuşak Sponza'lar bulunmaktadır.

Francesco Sponza'nın 1936 yılında ölümünden sonra şirketin başına Giovanni Sponza geçti. Onun yerini alan ve 2019'da vefat eden Enzo Sponza ise Edwina Sponza'nın babasıydı.

Ünlü aşçı Gabriele Sponza da Edwina Sponza'nın kardeşidir. Bornova-Alsancak demiryolu hattı, Bornova'da oturan çok sayıda İngiliz'in (ve daha az sayıdaki Amerikalı'nın), Buca- Alsancak hattı ise Buca'da oturan İtalyanlar'ın cumartesi günleri zamanın Punta'sına yani günümüz Alsancak'ına rahat inebilsinler diye inşa edilmiştir.

İngilizler geniş çayırları nedeniyle Bornova'ya, İtalyanlar ise üzüm bağları nedeniyle Buca'ya yerleşmişti.

Sponza Ailesi'nden Edwina Sponza'nın amcası Mario Sponza (Francesco'nun torunu) da 2000 yılında Buca'da tarihi bir ev aldı ve restore ettirip oraya yerleşti.