Gıda güvenliği için 17 öneri

Son tüketim tarihi geçmiş, uygun koşullarda saklanmamış gıdalar ölümcül sonuçlar doğurabilir! Bu sebeple gıda güvenliğini sağlayacak yolları öğrenin...

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Gıda güvenliği için 17 öneri
Yaz aylarında aşırı sıcaklar ve rutubet nedeniyle hızla bozulan gıdalar, zehirlenmeye varan pek çok sağlık sorununu yol açabiliyor. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu ise gıda güvenliğine dikkat etmek. Gıdaları satın alırken, hazırlarken ve saklarken kurallara uymak gerekiyor.

İşte gıdaları güvenli tüketmeniz için 17 öneri!

SATIN ALIRKEN…
1- GIDALARI satın alırken etiket bilgilerini okuyarak ürünün içeriğini inceleyin.
2- SON tüketim tarihine bakın.
3- AMBALAJI bozulmuş ürünleri almayın: Şişmiş, sızıntı yapmış, delinmiş veya bozulmuş ambalajlı ürünlerde, gıdanın içinde mikroorganizmalar üreyip sağlığınızı tehdit edebilir.
4- SOĞUTUCULARDAKİ sıcaklığı kontrol edin: Balık, tavuk, kırmızı et, süt ve peynir gibi soğukta saklanan besin maddelerinin uygun şartlarda soğutulduğundan emin olun.
5- AÇIKTA sunulan besinleri almayın.

SAKLARKEN
6- BUZDOLABINIZI +4 dereceye ayarlayın.
7- BUZDOLABINDA meyve de dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın.
8- PİŞMİŞ gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun.
9- DERİN dondurucuda en fazla 6 ay saklayın.
10- GIDALARI çözüldükten sonra tekrar dondurmayın.
11- ETLERİ çabuk çözülmeleri için sıcak bir yere koymayın: Çünkü bakteri ve mikrop yuvasına dönüşebilirler.
12- AMBALAJLARIN ağzını açık bırakmayın. Çünkü ürün buzdolabını her açıp kapattığınızda havayla temas eder ve bozulmaya başlar.

HAZIRLARKEN

13- EL yıkama alışkanlığı edinin: Yemek yapmaya başlamadan önce ellerinizi en az 20 saniye boyunca bol sabunla köpürterek sıcak suyla iyice yıkayın ve mümkünse kağıt havluyla kurulayın.
14- PİŞİRDİĞİNİZ gıdaları kısa sürede soğutun. Çünkü tıpkı çözülme sürecinde olduğu gibi, gıdalar yavaş yavaş soğurken içinde mikroorganizmalar üreyebiliyor ve sağlıklı olarak hazırladığımız yemek, ertesi gün bozulmuş olarak sofraya gelebiliyor.
15- YEMEKLERİNİZİ soğuturken tencerenin kapağını açık bırakmayın. Mikroorganizmalar yemeğin içine düşebilir.
16- AYRI doğrama tahtalarınız olsun. Çünkü her gıda grubu farklı mikroorganizmalar taşıyor ve diğer mikroorganizmaların üzerlerinde zararlı etki gösterebiliyor.
17- BAKTERİ ürememesi için mutfak tezgahını sıcak su ve sabunla sık sık temizleyin.