Harika tahıl bulgur

Özellikle et yemeklerinin yanında tavsiye edilen bulgur, hem bağırsak kanserinden koruyor hem de kabızlıktan

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ocak 2011 Güncelleme 18 Ocak 2011, 00:00
Harika tahıl bulgur

İÇİNDEKİLER

Kolorektal kanserler, yani kalın bağırsak kanserleri dünyada en sık görülen 3. kanser türü. Her yıl 1 milyon kişi bu kansere yakalandığını öğreniyor ve yine her yıl 500 bin kişi bu hastalıktan hayatını kaybediyor. Tedavi seçeneklerindeki onca gelişmeye rağmen hala tedavi edilme oranı çok yüksek değil. Oysa önlemek o kadar kolay ki bu hastalığı… Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız ufak değişiklikler ve biraz da 'doğaya dönüş' gerekli sadece. Hemen hemen her yemeğin yanına bulgur pilavı yapılması çok eski bir Türk mutfağı alışkanlığı aslında, özellikle de et yemeklerinin. Bu alışkanlığın, yalnızca damak tadı değil, çok önemli bir 'kanser kalkanı' olduğu ortaya çıktı bilim dünyasında. 'Tam buğday' yani işlem görmemiş, kabuğu alınmamış buğday, birlikte alındığı diğer gıdalardaki kanserojen maddelerin bağırsak yüzeyiyle temasını en aza indirgiyor ve kanser oluşma riskini azaltıyor. Hemen hemen her yemekte 'kanserojen' yani kanser yapıcı madde alıyoruz ne yazık ki.

YANMIŞ YAĞA DİKKAT!
Yanmış yağlar en sık karşılaşılan kanserojenler
, en sağlıklı yemekler bile, eğer tencerenin dibinde soğan yakarak pişiriyorsanız, zeytinyağı bile kullansanız, zararlı hale geliyor. Türk mutfağındaki en zararlı alışkanlık bu bence, her yemeğin dibine soğan kavurmak. Yanmış şekerler de önemli tehlike, yanmış yağlar kadar bilinmese de. Hazır gıdalardaki koruyuculardan tutun da yemekler daha lezzetli olsun diye eklenen katkı maddelerine kadar suçlanan pek çok faktör var. Bayat ekmek, eskimiş kuru yemiş ve baharatlar, yine eskimiş bakliyat da bir küf mantarı türü olan aflatoksin içeriyor ki bu maddenin bağırsak ve karaciğer kanseri yaptığı kanıtlandı. Özetle, madem ister istemez pek çok kanserojen tüketiyoruz, bunların bağırsak üzerindeki kanser yapıcı etkilerini azaltmaya çalışmalıyız. Tam buğdayın içeriğindeki yüksek düzeydeki posa, dışkının bağırsaktan geçiş süresini kısaltıyor. Bu da kansorojen maddeyle teması azaltıyor.

KESEYE DE UYGUN!
Tam buğdayın, günlük hayatımızdaki en pratik örneği bulgur, damak tadımıza da uygun, kesemize de.
Bulgurun, kanserden koruyucu etkisi yalnızca dışkının bağırsakta kalış süresini azaltması ile sınırlı değil. B grubu vitaminlerini bolca içeriyor bu 'en ucuz tahıl' . Bu grup vitaminler bağışıklık sistemi sağlığı için çok önemli, bağışıklık sistemi de kanserle mücadele için... Selenyum da bol miktarda mevcut bu kıymetli tahılda, ve bu mineral, gıdalardaki en güçlü kanser koruyucularından biri. E vitamininin antioksidan gücünden ve kansere karşı koruyuculuğundan bahsetmiştim daha önce defalarca, işte bu vitamin de cömertçe verilmiş bu güzel tahıla. Diyetle düzenli lif alınması kalın barsak kanserlerine karşı koruyucu!
Düzenli lif almanın en lezzetli, en ucuz ve bizim damak tadımıza en uygun şekli bulgur.
Üstelik hemen hemen her yemeğin yanına yakışıyor, bu önemli, çünkü bu lifleri yemeklerle, özellikle de et yemekleri ile aynı anda almak esas önemli olan. Sağlıkla, lezzetle, mutlulukla kalın.