Yer fıstığı ABD'li uzmanlar tarafından incelendi! Yaşlılıkta zihin sağlığını...

ABD’li uzmanlar E vitamini deposu yer fıstığını inceledi. Yaşlılıkta zihin sağlığını korumaya yardımcı olduğunu belirledi. İşte sizler için derlediğimiz 13 Haziran tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Haziran 2023 Güncelleme 14 Haziran 2023, 06:55
Yer fıstığı ABD’li uzmanlar tarafından incelendi! Yaşlılıkta zihin sağlığını...

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Georgia eyaletindeki Yer fıstığı Enstitüsü tarafından yapılan araştırma, 55 ila 75 yaşlarındaki 6 bin 600'den fazla kişi ile gerçekleştirildi. Katılımcıların ne sıklıkta ve miktarda yer fıstığı veya fıstık ezmesi yedikleri kaydedildi. Araştırma sonunda, haftada 3 veya daha fazla porsiyon yer fıstığı veya fıstık ezmesi yiyenlerde bilişsel işlev kaybının yavaşladığı tespit edildi.

Alzheimer hastalığıyla mücadelede gerekli olan E vitamini, resveratrol, niasin ve p-kumarik asit gibi besin bileşiklerinden oluştuğunu belirtti. Tüm bu vitamin ve minerallerin de nörolojik faydalar sağlayarak bilişsel gerilemenin yavaşlamasına yardımcı olmakla ilişkilendirildiği kaydedildi.

Fıstık Enstitüsü Araştırma Direktörü Dr. Samara Sterling, "Yer fıstığı ve fıstık ezmesi her gün vücudumuza düzenli olarak giren besinler olduğundan, gerçekten ilaç vazifesi görebilir. Düzenli olarak az miktarda yer fıstığı veya fıstık ezmesi yemenin Alzheimer ve bunamaya karşı mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini bulduk." dedi.



STRESE BİR KAHVE SÖYLE
Türk kahvesi, çaydan sonra ülkemizde en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Faydaları ise saymakla bitmiyor:

STRESİ AZALTIR: Aşırıya kaçmadan Türk kahvesi içmek, stresi azaltır. Yapılan birçok araştırmada da Türk kahvesinin depresyona yakalanma riskini yaklaşık %40 oranında azalttığı tespit edildi.

ENERJİ VERİR: Güne daha zinde başlamak isteyenlerin kahvaltıdan sonra bir fincan Türk kahvesi içmesi tavsiye ediliyor.

METABOLİZMANIN DAHA HIZLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR: Özellikle şekersiz Türk kahvesi metabolizmanın daha hızlı çalışmasında etkilidir.

TOKLUK HİSSİ VERİR: Tokluk hissi veren Türk kahvesi diyet listelerinde sıklıkla yer alıyor. Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler öğün aralarında şekersiz ya da az şekerli Türk kahvesi içebilir.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR: Yapılan birçok araştırmada da Türk kahvesinin hafızayı kuvvetlendirdiği ortaya çıktı.

KARACİĞERE İYİ GELİR: Karaciğerin yağlanmasını önleyen kahve, siroz hastalığına yakalanma riskini de yarı yarıya düşürür.



ŞİŞLİK DEYİP GEÇMEYİN
Şişlikler, vücudumuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabiliyor. Bunun ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Celaletdin Camcı, yumuşak doku kanserine işaret edebileceğini söylüyor. Camcı, "Yumuşak doku kanseri, iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılıyor. Kötü huylu ise diğer uzak organlara bile yayılarak genişleme eğilimi gösterirler. Maalesef bu şişlikler ilk başta ağrısız deyip önemsenmiyor. Ancak yumuşak doku kanserleri son evreye gelmiş oluyor." diyor.

VARİKOSELE YENİLME
Günümüzde çiftlerin büyük bir kısmı, çocuk sahibi olamamaktan yakınıyor. Kısırlığa neden olan varikosel, erkeklerin yüzde 15'ini etkiliyor. Doç. Dr. Tolga Akman, bu hastalığın belirti vermeden ilerlediğini söylüyor. "Çocuğu olmayan erkeklerin yüzde 40'ında neden varikoseldir. Varikosel, testis torbasında kirli kanı toplayan damarların genişlemesidir. Tek tedavisi ameliyattır" diyor.

HAFIZA DOSTU SUMAK
Yemeklere lezzet katan sumak, tansiyonu ve kan şekerini dengeler. Antioksidan etkisiyle vücudu temizler. Beyin sağlığını korur. Mide ve bağırsak sağlığını korur.

İLTİHAPLARA LAHANA
Güçlü bir antioksidan olan lahana, vücuttaki iltihapları önler. Kalp hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına kaşı koruyucudur. Lif kaynağı olması sebebiyle sindirim sistemine yardımcı olur. Kilo vermeyi kolaylaştırır. Kolesterolü düşürür.

KAYISI MUCİZESİ
Kayısı, cildinizi sağlıklı ve parlak tutar. Yaşlanma belirtilerinden korur. Cildinizi nemlendirir ve yumuşatır. Cildinizi pürüzsüzleştirir. Parlak bir ışıltı verir. Zararlı ışınlardan korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN