Uzmanlar düzenli uykunun önemini vurguladı: Kaliteli uyku hastalıkların sonu

Düzenli uyku, vücudumuzun onarılmasını ve yenilenmesini sağlıyor. Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, “Uyku, bağışıklık sistemini korur. Akut ve kronik birçok hastalığa karşı direnç sağlar” diyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ekim 2023 Güncelleme 19 Ekim 2023, 07:01
Uzmanlar düzenli uykunun önemini vurguladı: Kaliteli uyku hastalıkların sonu

İÇİNDEKİLER

Uyku, vücut sistemini yavaşlatarak ve rahatlatarak uyandığımızda kendimizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmemizi sağlıyor. Sağlıklı bir yaşam için bir kişinin günde en az 6-8 saat uyuması gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, kaliteli uykunun püf noktaları hakkında önemli bilgiler veriyor:

ÜRETKENLİĞİ ARTIRIR
Kaliteli ve düzenli uyku, kişiye canlılık katarken güne enerjiyle başlayıp verimliliği artırmayı sağlıyor. Kaliteli uyku, sosyal ve sağlıklı olmanıza katkıda bulunur. Uyku süresi zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir. Düzenli uyku, konsantrasyonu ve üretkenliği artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu tamir eder, kalp ve sindirim sistemi sağlığını korur, daha genç kalmayı sağlar, stres seviyesini düzenler, yaşam kalitesini artırır.



YARAYA İYİ GELİR
Sağlığın korunması, akut ve kronik birçok hastalığın engellenmesi, yaraların iyileştirilmesi için bağışıklık sistemi kilit role sahiptir. Bağışıklık sistemi ve uyku, birbirinden büyük ölçüde etkilenir. Sağlıklı bir uyku düzeni, bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sürdürmesi için destek oluşturur. Yeterli miktarda ve kaliteli uyku uyumak, hastalık etkenlerine karşı daha hızlı ve etkili bir yanıtın oluşturulması, alerjik reaksiyonlar gibi istenmeyen bağışıklık yanıtlarının şiddetinin azaltılması açısından büyük bir önem taşır.

5 ALTIN ÖNERİ
- Her gün aynı saatte yatın, aynı saatte kalkın.
- Uyuduğunuz odanız karanlık olmalı.
- Ortamı serin tutun. İdeal sıcaklık 18 derecedir.
- Yatağınızı sadece uyumak için kullanın.
- Uyumadan önce kola, kahve gibi uyarıcıları azaltın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN