Uzmanı uyardı: Sarı nokta hastalığı 7'den 70'e her yaşta görülüyor!

Sarı nokta hastalığı, doğumdan yaşlılığa kadar farklı sebeplere bağlı olarak görülebiliyor. Op. Dr. Hakan Özpolat, hamilelik, stres, diyabet, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi pek çok farklı durumda hastalığın ortaya çıktığını söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2023 Güncelleme 15 Haziran 2023, 06:58
Uzmanı uyardı: Sarı nokta hastalığı 7’den 70’e her yaşta görülüyor!

İÇİNDEKİLER

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonunun tek bir hastalık tipi değil. Hastalık, farklı yaş gruplarında farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Op. Dr. Hakan Özpolat, sarı nokta hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşıyor: Bebeklerde ve çocuklarda da genetik geçişli 'sarı noktada gelişme bozuklukları' görülebiliyor. Çocukların herhangi bir sorun görülmese bile 6 ay ile 1 yaş arası ilk rutin göz muayenelerinin yapılması gerekiyor.



KÖR YAPMAZ
Genç erkeklerde strese bağlı, hamilelik sırasında diyabet veya hipertansiyon nedeniyle orta ve ileri yaş grubunda pek çok hastalığa bağlı olarak sarı nokta hastalığı ortaya çıkabiliyor. Ancak insanlar, sadece yaşlılıkta karşımıza çıkan sarı nokta hastalığını biliyor. Sarı nokta hastalığı, kör yapmaz. Göz merkezinin bir hasar oluşsa bile hayati görüşü devam eder. Bu durumda hastalar baktıkları cismin ayrıntılarını göremez ve özellikle ciddi bir yakın görme sorunu yaşar. Sarı nokta hastalıklarında 3 çeşit tedavi yöntemi vardır. İlk seçenek 2004'ten beri en çok göz içine uyguladığımız ilaç enjeksiyonlarıdır.



SOĞUK LAZER ETKİLİ
İkinci seçenek ise 'soğuk lazer' olarak bilinen 'fotodinamik' tedavidir. Bu tedavi ise hastaların belli bir grubunda çok etkili olmaktadır. İğne ve lazer tedavisinin etkili olmadığı bazı sarı nokta hastalıkları vardır ki bu durumlarda üçüncü seçenek olan ameliyatla sorunu düzeltmemiz gerekebilir. Sarı nokta hastalıklarında, katarakt operasyon zamanlamasının ve mercek tercihi önemli. Katarakt operasyonunun ne çok erken ne de çok geç yapılması gerekir.



YAKIN OKUMA GÜCÜ ARTIRILIR
Sadece mercek operasyonu ile sarı nokta sorununu çözmek mümkün değildir. Geliştirilen 'Makula lensleri' ile yakın görmeyi nispeten güçlendirme şansımız artmaya başlamıştır. Ancak unutmamak gerekir ki bu merceklerle uzak görüşü değişmemekte, sadece yakın okuma gücü artırılmaktadır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN