Uzmanı uyardı: Sahte güneş gözlükleri sağlığa zarar veriyor

Op. Dr. Fahrettin Yılmaz, “Sahte koyu renkli gözlük takmaktansa hiç takmamak daha sağlıklıdır” diyor. İşte sizler için derlediğimiz 6 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2023 Güncelleme 06 Eylül 2023, 07:00
Uzmanı uyardı: Sahte güneş gözlükleri sağlığa zarar veriyor

İÇİNDEKİLER

Piyasada farklı fiyat aralıklarında satılan güneş gözlükleri, sıcaklarda birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Göz sağlığı için güneş gözlüğü kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, vatandaşı uyarıyor: Göz sağlığının korunması için düşük kaliteli ucuz gözlüklerin kullanılmaması gerekiyor. Çocuklar için tehlike daha da büyük oluyor. İleriki yaşlarda kalıcı olabilecek birçok göz hastalığını beraberinde getiriyor.

OBEZİTEYLE İŞİMİZ YAŞ
Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, hareketsizlik, ailevi nedenler, çevresel faktörler çocuklarda obeziteye neden oluyor. Obezitenin artışını durdurmak için çocukluk çağından itibaren önlem almak gerekiyor. Diyetisyen Merve Ceren Saray, "Çocuklarda obezitenin belirlenmesinde vücut kitle indeksi (VKİ) kullanılmaktadır. Erişkinlerden farklı olarak çocuklarda VKİ'nin obezite açısından sabit bir değeri yoktur. Kız ve erkek çocuklarda yağ miktarı farklıdır. Ayrıca artan yaş ile vücut yağ miktarı da değişmektedir" diyor. Saray, vücut kitle indeksi için, yaş ve cinsiyete özgü büyüme eğrileri kullanıldığını söylüyor.

KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
- Çocukları fiziksel aktivitelere yönlendirilmeli.
- Fast-food denilen hızlı hazırlanan yiyeceklerden kaçınılmalı.
- Çocuğa özel hazırlanmış beslenme programı olmalı.
- Şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi azaltılmalı.
- Ailecek aktiviteler yapılmalı.



AĞZIMA SAĞLIK!
Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Erol Akın, sağlıklı dişlere sahip olmanın şifrelerini açıklıyor.
- DİŞ HASSASİYETİ: Soğuk-sıcak, şeker ya da ekşi yiyecekler dişlerde sızlamaya yol açıyor. Dişleri sert fırçalamak bu soruna zemin hazırlıyor.

- AĞIZ KOKUSU: Baharatlı besinlerden uzak durmak gerekiyor.

- KALSİYUM: Yetersizliğinde, ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Diş çürüklerine karşı doktor kontrolünü aksatmamak gerekiyor.

- DİŞ TAŞLARI: Düzensiz diş fırçalamayla ortaya çıkıyor. Diş eti sorunlarına yol açıyor.

NE KADAR EKMEK O KADAR DİYABET
İnsülin hormonu üretiminin herhangi bir sebeple yetersiz olması veya hiç olmaması ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesiyle ortaya çıkan diyabet, 'çağın vebası' olarak adlandırılıyor. Prof. Dr. Gülten Kaptan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen diyabetin hızla yayıldığını belirtiyor. Artan açlık hissi, susuzluk, kilo kaybı, sık ve çok idrara çıkma, bulanık görme, aşırı yorgunluk ve iyileşmeyen yaraların diyabet habercisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaptan, bu hastalıktan korunmanın sırrını açıklıyor: "Fazla kilolu veya obez olmak da riski artırır. Özellikle karın bölgesinde biriken yağlar diyabeti tetikler. Hasta olmadan önlem almak kolay ve ucuzdur. Öyleyse hareketli olalım, beslenmemize dikkat edelim, aşırı yağ ve karbonhidrattan kaçınalım. Kilo ve tansiyonumuzu takip edelim. Bu konuda bilinçlenelim ve bilinçlendirelim."

ÇİLEK STRESİ BİTİRİR
Kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunmaktadır. Faydalarını sıralayacak olursak:
- Kanı temizler.

- Sakinleştirici etkiye sahiptir.

- Stresi azaltır.

- Diş etlerini güçlendirir.

- Ağız kokusunu giderir.

- Karaciğeri korur.

GEBELERE NOHUT
Nohut, iltihapla savaşır. Saç dökülmesine karşı etkili olur. Göz sağlığını artırır. Ciltteki kırışıklıkların ve ince çizgileri önler. Kalp sağlığını destekler. Hamileler için mucize etki gösterir.

ZEYTİNYAĞI ÖMÜR UZATIR
Zeytinyağı, metabolizmayı artırır. Sindirimi kolaylaştırır. Cilt sağlığını korur. Yaşlanmayı geciktirir. Safra taşlarını önler. Hücre duvarlarını güçlendirir.

PAPAYA GENÇLEŞTİRİR
Papaya, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan korunmayı sağlar. Solucan ve parazitlerden kurtulmaya yardımcı olur. Cildi güzelleştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşlanmayı geciktirir. Tansiyonu düzenler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN