Uzmanı uyardı: Hafıza problemi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor!

Kalsiyum, kemik, kalp ve beyin fonksiyonlarını koruyor. Vücutta eksik ya da fazla olduğunda ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Uzmanlar, alınması gereken tedbirleri açıklıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2023 Güncelleme 15 Mayıs 2023, 06:58
Uzmanı uyardı: Hafıza problemi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor!

İÇİNDEKİLER

Mineraller, sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazı olarak kabul ediliyor. Bunların başında insan vücudunda en fazla bulunan mineral olan kalsiyum geliyor. Tüm hücre ve dokularda yer alan kalsiyum, kemiklerin yanı sıra sinir, kas ve kalp fonksiyonlarını da destekliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Genco Erdem, hafıza problemlerinin en büyük nedeninin kalsiyum eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Şu bilgileri veriyor.



VÜCUTTA ÜRETİLMEZ
Kalsiyum, vücuttaki enzim aktivitesi, hücre işlevi ve hormon salınımı gibi önemli biyolojik işlevlerde rol alıyor. Vücut tarafından üretilmediğinden besinlerden alınması gerekiyor. En çok da süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri, tofu ve badem gibi gıdalarda bulunuyor. Vücudun kalsiyum ihtiyacı, yaş, cinsiyet ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Öyle ki çocuklar, ergenler ve yaşlı yetişkinlerin genellikle daha fazla kalsiyuma ihtiyacı oluyor. Kemik sağlığı ve diğer sağlık sorunlarından korunmak için kalsiyum seviyelerinin dengelenmesi gerekiyor. Kalsiyum, kemik ve dişlerin sağlıklı kalmasını sağlıyor.

KALBİ DE KORUR
Kasların kasılması, kalp ritminin düzenlenmesi ve sinir sistemimizin düzgün çalışması için de önem taşıyor. Vücutta bu işlevler için yeterli kalsiyum olmadığında ise sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Buna göre yetişkinlerde normal kalsiyum
seviyelerinin 8,5-10,2 mg/dL aralığında olması gerekiyor. Kalsiyum eksikliğinin neden olduğu şikayetler arasında diş çürümesi, kas
krampı, kramplar, uyuşukluk, karıncalanma, depresyon ve hafıza kaybı yer alıyor.

YAŞ RİSKİ ARTIRIR
Bunların yanı sıra D vitamini eksikliği, sindirim bozuklukları, böbrek hastalığı, tiroit bezi sorunları ve kullanılan ilaçlar da kalsiyum eksikliği riskini artırıyor. Dr. Erdem, "Yaşlılık da kalsiyum eksikliğine neden olabilecek bir faktördür, çünkü yaşlılar genellikle yeterince kalsiyum alamazlar ve kemiklerdeki kalsiyum emilimi azalır. Kemiklerde kalsiyum yetersizliği, kemiklerin zayıflamasına, osteoporoz (kemik erimesi) gelişimine ve daha sık kemik kırılmalarına neden olabilir. Ayrıca kalsiyum eksikliği, sinir ve kas fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkiler yapabilir" diyor.

EKSİĞİ DE FAZLASI DA ZARAR
Vücutta kalsiyumun düşük veya yüksek olması da sağlık sorunlarına yol açıyor. Kalsiyum eksikliği kemik sağlığı sorunlarına ve osteoporoza neden olabiliyor. Yüksekliği ise böbrek taşı ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlarıyla belirti veriyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN