Uzmanı uyardı: Düzenli egzersiz kalp sağlığını koruyor!

Düzenli egzersiz, sağlığı koruyor. Kalbin daha güçlü çalışmasını sağlıyor. İşte sizler için derlediğimiz 17 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2023 Güncelleme 17 Eylül 2023, 06:57
Uzmanı uyardı: Düzenli egzersiz kalp sağlığını koruyor!

İÇİNDEKİLER

Kardiyoloji Uzmanı Murat Şener, sağlıklı kalple egzersizin arasındaki bağa değiniyor. Özellikle koşu, yüzme ve kardiyo sporlarının kalbi güçlendirdiğini belirtiyor. Ancak ağırlık kaldırma egzersizlerini önermiyor. Çünkü ıkınma, yüksek tansiyonu olan birinde aort damarında genişlemeye veya yırtılmaya yol açıyor. Düzenli egzersiz, kalp hastalığının erken teşhis edilmesini sağlıyor. Yokuş ya da merdiven çıkarken göğüste yaşanan ağrı ve sıkışmanın ihmal edilmemesi gerekiyor. Şikayetlerin artması halinde uzmana başvurmak gerekiyor.

ŞİFANIN RENGİ KIRMIZI
Yaz meyveleri hem damakları tatlandırıyor. Hem de şifa dağıtıyor. Dyt. Merve Bayram, özellikle kırmızı meyvelerin ağrıları dindirdiğini, ödem attığını ve hastalıklardan koruduğunu söylüyor. Kiraz, vişne ve kızılcığın etkilerine değinerek şöyle devam ediyor: Dengeli meyve ve sebze tüketimi, KVH, inme, diyabet, metabolik sendrom, karaciğer hastalığı ve bazı kanserlerden kaynaklanan ölüm ve hastalık risklerini azaltıyor. Kiraz, kızılcık ve vişnede bolca C vitamini bulunur. Triptofan zengini besinlerin tüketilmesi kaliteli ve deliksiz uykunun vazgeçilmezlerinden. Vücuttaki melatonin ve serotonin hormonlarının miktarını artıran triptofan, özellikle kirazda oldukça fazla miktarda bulunuyor. Kirazdaki serotonin, melatonin ile birlikte çalışarak uyku kalitesini artırmanın yanı sıra uykusuzluk ve uyku bozukluğu gibi hastalıklara karşı savaşmaya da yardımcı oluyor.

GENÇLİK İKSİRİ KOLAJEN
Vitamin ve mineral takviyeleri, sağlıklı bir vücut için kritik önem taşıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Nizamoğlu kolajenin cildi beslediğini ve sıkılaştırdığını ayrıca yaşlanmayı yavaşlattığını söylüyor. Kemikleri besleyen kolajen, kasları da güçlendiriyor. Dr. Nizamoğlu, kolajen içeren besinlerle ilgili de şu bilgileri veriyor: Kırmızı et, tavuk, yumurta, süt ürünleri ve kuru yemişler sayılabilir. Vitamin C içeren besinler; turunçgiller, domates, biber, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler.

MADEN SUYU GÜZELLİK DOLU
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için tüketilen maden suyu, içerdiği silisyum ile cildi canlandırıyor. Kırışıklıkları engelliyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, musluk suyunda bulunan ağır metallerin sivilce ve siyah noktaya neden olduğunu söylüyor. Yüzü düzenli olarak maden suyuyla yıkamanın cildi daha genç ve canlı hale getirdiğini vurguluyor. Günlük cilt bakımında maden suyunun pratik bir yöntemle uygulanabileceğini belirten Op. Dr. Uçkunkaya, "Maden suyunu buz kalıbında dondurun ve sabahları bu kalıplarla cildinizi temizleyin. Kısa süre sonra cildinizdeki canlılığı fark etmeye başlayacaksınız" diyor.

ISIRGAN OTU SAĞLIK DOLU
Antioksidan etkisiyle ısırgan otu, kansızlığı önler. El ve ayaklarda oluşan çatlakları engeller. Cildi besler ve nemlendirir. Karaciğer ve pankreas sağlığını koruyan ısırgan otu, romatizma ağrılarını azaltır. Hafızayı güçlendirir. İdrar söktürücüdür böbrekleri korur.

KARALAHANA ÜLSERE ÇARE
Ağızları tatlandıran karalahana, bağışıklığı destekler. Metabolizmayı hızlandırır. Cildi ve saçları güçlendirir. Ülser şikayetlerini azaltır. Lifli içeriği sayesinde hazımsızlığı bitirir.

ROMATİZMAYA ZERDEÇAL
Meme, deri ve bağırsak kanserine savaş açan zerdeçal, beyin damarlarını güçlendirir. İltihapları önler ve romatizma ağrılarını azaltır. Kötü kolesterolü düşürür. Kalp sağlığını korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN