Uzmanı kahvenin yararları ve zararlarını açıkladı

Uzmanı kahvenin kafeinin yanı sıra anti inflamatuar aktif maddeler ve antioksidanlar da içerdiğini belirtiyor. İşte sizler için derlediğimiz 27 Ağustos tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2023 Güncelleme 27 Ağustos 2023, 06:59
Uzmanı kahvenin yararları ve zararlarını açıkladı

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden kahve, sohbetleri tatlandırıyor. Vücuda her yudumda şifa veriyor. Diyetisyen İlayda Kaya, kahvenin kafeinin yanı sıra anti inflamatuar aktif maddeler ve antioksidanlar da içerdiğini söylüyor. Sağlığa birçok faydası bulunan kahve, kalp rahatsızlıkları, felç, böbrek hastalıkları, Alzheimer, demans, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltıyor. Dyt. Kaya, sağlıklı bireylerin günde 1-2 fincan Türk kahvesi ya da filtre kahve içmesinin yararlı olduğunu belirtiyor. Aşırıya kaçmanın yol açtığı sorunları da şöyle sıralıyor:

- Kalp çarpıntısına, aritmi ve diğer kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

- Gerginlik ve uykusuzluğa neden olur.

- Kan basıncını yükseltebilir.

- Doğurganlığı olumsuz etkiler.

- Demir emilimini azaltır. Kansızlığa yol açar.



KAHVALTI YAP DİYABET OLMA
Çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreci olan adolesan döneminde büyüme ve gelişme çok hızlı yaşanıyor. Bu dönemde beslenme büyük önem taşıyor. Diyetisyen Reyhan Berber, çocuklarda kahvaltının önemine dikkat çekiyor. "Günün ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltı, kesinlikle atlanılmamalı. Eğer çocuk kahvaltı yapmazsa öğle yemeğine kadar 4-6 saatlik açlık yaşayabilir. Bu da özellikle çocuklarda diyabete davetiye çıkarır" diyor. Doymuş yağ içeren besinlerin hafızayı olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yoğurt, pekmez, bulgur, tüketilmesini tavsiye ediyor.

ELMAYLA DİŞLER KESKİN
Protein ve mineral deposu elma, antioksidan etkisiyle vücudu toksinlerden temizler. Kan şekerini dengeler. Dişleri de güçlendirir. Ağız kokusunu bitirir. Kalp atışlarını düzenler.

KALP DOSTU HAVUÇ
A vitamini deposu havuç, lifli yapısı ile sindirimi düzenler. Kolesterolü düşürür. Diş kökünü güçlendirir. Mideyi reflü ve gastrite karşı korur.

İKİ GÖZÜM KAYISI
Antioksidan deposu kuru kayısı, kalp sağlığını korur. Tansiyonu ve kolesterolü dengeler. Kabızlık ve şişkinliği alır. Kataraktla mücadele eder.

KANSIZLIĞA ERİK
Vitamin deposu kırmızı erik, yaşlanmaya savaş açar. Kan şekerini dengeler. Kansızlığı bitirir. Pankreas, bağırsak, mide ve meme kanserinden korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN