Uzmanı göz tansiyonu 'glokom'a karşı uyardı

Glokom yani göz tansiyonu, görme kayıplarına yol açıyor. Düzenli kontrol ise hastalığın erken teşhisini kolaylaştırıyor. İşte sizler için derlediğimiz 4 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2023 Güncelleme 04 Eylül 2023, 07:00
Uzmanı göz tansiyonu ’glokom’a karşı uyardı

İÇİNDEKİLER

Glokom, yani toplumda bilinen adıyla göz tansiyonu göz içi basıncının görme sinirine zarar verecek kadar yükselmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine baskı yapıp zarar vererek görme siniri hücrelerinin ölümüne neden oluyor.

Görme siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı ortaya çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Arslan Bozdağ, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan bu hastalıkla ilgili uyarıyor. Kapalı ve açık olmak üzere 2 türü bulunan glokomda bazı risk faktörleri etkili oluyor. Buna göre migren, miyopi, yüksek tansiyon, göz içi iltihabı, ailede glokom varlığı ve ileri yaş, riski artıran durumlar arasında yer alıyor.

ŞİFRE ERKEN TEDAVİ
Hastalık genellikle gözde ağrı, kızarıklık ve görmede ani azalma gibi şikayetlere yol açıyor. Çoğu zaman da sinsi ilerleyerek ancak kontrollerde tespit ediliyor. Bu nedenle düzenli kontrollerin aksatılmaması gerekiyor. Göz tansiyonunda genellikle ilaç tedavi uygulanıyor. Ömür boyu süren tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda ise lazer yapılıyor, çok daha ağır durumlarda göz içi glokom ameliyatları gerekebiliyor. Önlemenin mümkün olmadığı bu hastalıkta, erken tanı ve uygun tedavi ile tansiyonun görme sinirine zarar vermesi engelleniyor.

BİR BARDAK ÇAY HASTALIĞI KOVAR
Türk halkının vazgeçilmez içeceği çay, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Beslenme Uzmanı Sanem Apa Doğan, siyah çayın bilimsel araştırmalarla ispatlanmış faydalarını şöyle sıralıyor:

KALBE DESTEK: Bilimsel çalışmalara göre günde 3- 4 fincan içilen siyah çayı inme riskini azaltıyor.

KANSERDEN KORUYOR: Siyah çayda bulunan polifenol ve kateşinler bazı kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucu etki yapıyor.

GÜÇLÜ KEMİKLER: Siyah çayda bulunan fitokimyasallar güçlü kemikleri destekliyor, kemik yoğunluğunu artırıyor.

DNA HASARINA SON: Siyah çay DNA hasarını engelliyor. Bu sayede kansere karşı koruma sağlıyor.

STRESİ AZALTIR: Rahatlama ve uzun süreli daha iyi konsantrasyon sağlıyor. Gün içerisinde ortalama 2- 3 fincan siyah çay tüketildiğinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin düştüğü gözlemleniyor.

YAĞLARI ERİTİR: Bilimsel çalışmalar siyah çayın özellikle karın çevresi yağlanmasını azalttığını, yağ yakımını desteklediğini gösteriyor. Bu sayede düzenli çay içmek zayıflatıyor.

HIZLI YÜRÜ SAĞLIĞI KORU
Avustralyalı bilim adamları, yürümenin sağlığa olan etkisini gözler önüne serdi. Sidney Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yürüyüşte adımları saymanın etkili olmadığını söyledi. Sağlık için hızlı yürünmesini önerdi. Uzmanlar, günde 10 bin adım atmanın demans, kalp hastalığı, kanser ve ölüm riskini azaltmaya yardımcı olurken, bu adımların hızlı atılmasının çok daha fazla fayda sağladığına dikkat çekti. Dr. Matthew Ahmadi, "İnsanların ideal olarak günde 10 bin adım atmayı değil aynı zamanda daha hızlı yürümeyi de hedeflemeleridir" dedi.

MANDALİNA ZAMANI
Bağışıklığı güçlendiren mandalina, DNA hasarını bitirir. Özellikle akciğer, meme, kolon ve mide kanseriyle savaşır. Tansiyonu dengeler. Kalp krizinden korur.

ŞEKER DEPRESYONA SÜRÜKLER
Yanlış beslenme alışkanlıkları hem beden hem de ruh sağlığına zarar veriyor. Diyetisyen Cansu Arslan, birçok besinde bulunan basit şekerin obezite, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara sebebiyet verirken depresyonunda tetikleyicisi olabileceğini söylüyor. Çikolata, gofret, şekerlemeler gibi paketli ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini sözlerine ekliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN