Uzmanı diyabette erken ve doğru tedavinin önemine dikkat çekti!

Şeker hastalığı sinsi ilerliyor. Özellikle kilolularda daha sık görülüyor. Tedavi edilmediğinde ise göz sağlığını tehdit ediyor. İşte sizler için derlediğimiz 6 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2023 Güncelleme 06 Ekim 2023, 06:58
Uzmanı diyabette erken ve doğru tedavinin önemine dikkat çekti!

İÇİNDEKİLER

Diyabet, yani toplumda bilinen adıyla şeker hastalığı yanlış beslenmenin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki türü bulunuyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aydın Keskin, diyabette erken ve doğru tedavinin önemine dikkat çekiyor.

"Tip-1 ve Tip-2 diyabet olmak üzere iki çeşit diyabet vardır. Tip 1 diyabet tanısı konulan hasta mutlaka insülin kullanması gerekmektedir ve daha çok erken yaşlarda başlar. Tip 2 diyabet ise daha ileri yaşlarda başlar. Diyabet olan kişilerde sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, bol su içme, açlık hissi, geç iyileşen yaralar, ellerde ve ayaklarda uyuşmalar görülebilir" diyor. Tedavi edilmeyen diyabetin obezite, göz rahatsızlıkları, uzuv kayıpları, damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalığa sebep olabileceğini sözlerine ekliyor.

KELLİĞİN İLACI SANDAL AĞACI
Hindistan'ın dağlık bölgelerinde yetişen sandal ağacından elde edilen yağ, faydalarıyla dikkat çekiyor. Cilt bakımında oldukça sık kullanılan bu yağ, sivilce ve siyah nokta oluşumunu engelliyor. Ayrıca doğal bir balgam söktürücü özelliği taşlıyor. Saçlara da büyük faydası bulunuyor. özellikle saç dökülmesi ve kellik yaşayanların yardımına koşuyor. Yeni saç çıkmasını ve saçların sıklaşmasını sağlıyor. Saç tellerini nemlendirerek güçlendiriyor.

HAZIMSIZLIĞA LİMON SIKIN
C vitamini bombası limon, salataları lezzetlendiriyor. Faydaları saymakla bitmeyen bu sebze, sindirimi kolaylaştırıyor. Kabızlığı önlüyor. İdrar söktürücü özellik göstertiyor. Romatizma ve artrit tedavilerinde olumlu etki gösteriyor. Vücutta bulunun bakteri ve toksinleri dışarı atılmasını kolaylaştırıyor.

YÜKSEK TOPUK DERT BÜYÜK!
Kadınların yüksek topuk sevdası, ayak sağlığını bozuyor. Kadınlar tarafından tercih edilen sivri burunlu yüksek topuklu ayakkabılar halk arasında ayakta kemik çıkıntısı veya çarpık parmak olarak bilinen halluks valgus rahatsızlığına neden oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Güray Batmaz, kadınlara 6 santimden yüksek topuklu ayakkabı giymemelerini öneriyor. "Valgus hastalığının kesin tedavisi ameliyattır. Cerrahi sonrasında yapılan analizlerinde 6 ay-1 yıl arasında düzelmeler görülür" diyor.

SIRRI LAHANA
Vitamin ve mineral deposu lahana, şifa dağıtıyor! İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklıüı güçlendiriyor ve hastalıklardan koruyor. Uzun süre tok tutuyor hem kilo vermeyi sağlıyor hem de ödem atıyor. Kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını destekliyor. Kabızlığı önlüyor. Karaciğer, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

MENOPOZDA YOĞURT YİYİN
Türk mutfağının baş tacı yoğurt, kemikleri güçlendirir. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kemik erimesine yakalanma riskini azaltır. Hastalıklardan korur.

MUZLA İYİLEŞİYORUZ
Protein, sodyum ve potasyum içeren muz, tansiyonun düzenler. Böbrek taşının düşürür. Enerji verir. Ülsere iyi gelir. Kanserden korur. Kemikleri güçlendirir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN