Uzmanı böbrek sağlığını korumanın şifrelerini açıklıyor

Sağlıklı hayatın yolu, güçlü böbrek lerden geçiyor. Bu organda meydana gelen rahatsızlıklar, hayatı kabusa çeviriyor! Kısırlık, kansızlık, kemik erimesi ve hipertansiyon gibi hastalıklara zemin hazırlıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2023 Güncelleme 06 Ekim 2023, 06:58
Uzmanı böbrek sağlığını korumanın şifrelerini açıklıyor

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayat için sağlıklı böbreklere sahip olmak gerekiyor. Vücudun en hayati organları arasında yer alan böbrekler, gıdalardaki zararlı maddelerin idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlıyor. Ancak kronik hastalıklar, yanlış beslenme ve en önemlisi de fazla kilo, böbrek sağlığını bozuyor! Ortaya çıkan hastalıklar yaşam kalitesini düşürüyor çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, böbrek sağlığını korumanın şifrelerini açıklıyor.

SAĞLIĞI BOZAR...
Herhangi bir nedenle böbrek fonksiyonlarında oluşan bozulma, vücutta başka sağlık sorunlarına da yol açıyor. Bunların başında, hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu, diyabetik hastada şeker kontrolünün bozulması, kansızlık, kemikmineral bozuklukları, kısırlık geliyor. Doç. Dr. Atasoyu, böbrek sağlığını desteklemek için önerilerini sıralıyor:

YETERLİ SIVI ALIMI: Avustralyalı araştırmacılara göre yeterli sıvı tüketimi böbrek hastalığı gelişimi riskini azaltır. Bunun için günde 1.5- 2 litre su tüketilmelidir.

HAREKETE GEÇİLMELİ: Düzenli yürüyüş, vücuda dinçlik verir. Hem kiloları dengeler hem de böbrekleri korur.

KAN ŞEKERİNE DİKKAT: Diyabete bağlı böbrek hasarının erken dönemde tanınması sonrasında uygulanacak tedaviler sayesinde böbreklerdeki hasar önlenebilir. Bu nedenle hastaların kan şekerini dengede tutması gerekir.

TANSİYON İHMALE GELMEZ: Hipertansiyon kronik böbrek hastalığına yol açar. Tablo, böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Bu nedenle kontrollerin aksatılmaması gerekir.

HER İLACI İÇMEYİN: Bilinçsizce içilen ilaçlar, böbreklere zarar veriyor. Bu nedenle doktor reçetesi olmadan ağrı kesici bile içilmemesi öneriliyor. Çünkü bu ilaçlar böbrek hasarına yol açabiliyor.

TUZU AZALTIN: Dünya Sağlık Örgütü bir günde alınması gereken tuz miktarının 5 gram olduğunu belirtiyor. Ancak ülkemizde bu ölçü 18 gramı geçiyor! Tuz tüketimini azaltmak için yemeklerin nane, kekik gibi bitkilerle tatlandırılması öneriliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN