Uzamanlar uyarıyor: Alzheimerın anahtarı egzer'siz'

Kaliteli yaşlanmanın yolu beyinden geçiyor. Beyni sağlıklı tutmak için de hastalık risklerinden uzak durmak gerekiyor. Uzmanlar, Alzheimer riskini ortadan kaldırmak için düzenli fiziksel egzersizin şart olduğunu söylüyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2023 Güncelleme 21 Eylül 2023, 07:01
Uzamanlar uyarıyor: Alzheimerın anahtarı egzer’siz’

İÇİNDEKİLER

Dünya sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde Alzheimer hastalığının görülme sıklığı gelişmiş ülkelerde azalıyor. Gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı bir artış gösteriyor. Bunun en önemli nedenini bu ülkelerde beyin yaşlanmasına yönelik ulusal stratejilerin geliştirilememiş olması oluşturuyor. Kaliteli yaşlanmanın yolunun beyin sağlığından geçtiğini ve Alzheimer hastalığı riskinin alınacak önlemlerle yüzde 60 azaltılabileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Seçkin Eylül, Alzheimer'a karşı alınabilecek basit ama etkili olan önlemleri anlatıyor.



RİSKİ YÜZDE 60 AZALTIYOR
Kaliteli yaşlanabilme 'sağlıklı beyin yaşlanması' sayesinde oluyor. Sağlıklı beyin yaşlanması kavramı tüm organların aynı hızda yaşlanmıyor olması ve diğer organlar iyi durumda iken dahi beynin daha hızlı yaşlanabileceği esasına dayanır. Düzenli fiziksel egzersiz, Alzheimer gelişme riskini yüzde 30-40 oranında azaltıyor. Ek olarak sigaradan uzak durulması, alkolden kaçınılması, Akdeniz diyeti, aktif bir sosyal yaşam, kaliteli uyku ve kilo kontrolüne dikkat etmek Alzheimer hastalığı riskini yüzde 60'a kadar düşürüyor. Kaliteli yaşlanmak için beyin-damar hastalıklarından korunmak, B12, folik asit, demir, tiroit hormonları gibi beyin sağlığı için hayati öneme sahip vitamin ve hormonların kan düzeylerini normal sınırlarda tutmak gibi önlemleri hayatımıza geçirmek oluşturuyor.

Doç. Dr. Mustafa Seçkin Eylül, "Hastalıktan korunmak için hava kirliliğini önleyin. Çevresel toksinlere maruz kalmayın" diyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN