Sinsi ilerleyen mide kanseri farklı belirtilerle ortaya çıkıyor! Hazımsızlığı küçümsemeyin

Sinsi ilerleyen mide kanseri, farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Doç. Dr. Orçun Yalav, "Hazımsızlık zannettiğimiz mide kanseri olabilir" diyor. Uzun süreli şikayetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2022 Güncelleme 29 Temmuz 2022, 06:59
Sinsi ilerleyen mide kanseri farklı belirtilerle ortaya çıkıyor! Hazımsızlığı küçümsemeyin

İÇİNDEKİLER

Mide kanseri, midenin iç yüzeyini kaplayan sağlıklı hücrelerin çeşitli nedenlere bağlı olarak kanserli hücrelere dönüşmesi sonucu meydana geliyor. Hastalığın başlangıç safhalarında genellikle belirti vermeden ilerleyen bu kanser türü, tüm dünyada kansere bağlı ölümlerde dördüncü sırada yer alıyor. Doç. Dr. Orçun Yalav, erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanan mide kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor:



İLERİDE BULGU VERİR
Mide kanseri oluşumunda genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenler ve kanser gelimini kolaylaştırıcı ülser gibi bazı öncü hastalıklar rol oynuyor. Hastalık, ilerlemiş evrelerde bulgu veriyor. Teşhis için başta mideye yapılan endoskopik inceleme olmak üzere batın ultrasonu ve tomografisi gibi bazı görüntüleme yöntemlerini yapılması gerekiyor.



ERKEN MÜDAHALE ŞART
Mide kanseri, ilk başlarda hazımsızlık olduğu düşünülen şikayetler sonrasında ortaya çıkıyor. Kinin alışık olmadığı, mideyle ilgili uzun süren şikayetleri olduğunda vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurması hayati önem taşıyor. Tanıya yönelik olarak endoskopik inceleme yapılır. Şüpheli olan her lezyondan biyopsi alınır ve patolojik incelemeye gönderilir.



BU BELİRTİLERE DİKKAT
İştahsızlık, şiddetli mide ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma.
Diyete ve egzersize bağlı olmaksızın beklenmedik şekilde aşırı kilo kaybı.
Kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk, kesiklik hissi, baş dönmesi, solukluk.
Siyah renkli dışkılama, kanlı kusma.
Mide ve karın bölgesinde ele gelen sertlik.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN