Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde kalp, böbrek ve beyin gibi hayati organlara zarar veriyor!

Şeker hastalığı, cana kast ediyor! Tedavi edilmediğinde kalp, böbrek ve beyin gibi hayati organlara zarar veriyor. İşte sizler için derledğimiz 12 Nisan tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2022 Güncelleme 12 Nisan 2022, 07:00
Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde kalp, böbrek ve beyin gibi hayati organlara zarar veriyor!

İÇİNDEKİLER

Diyabet, yani şeker hastalığı toplumda en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Türkiye'de 8 milyona yakın diyabet hastası bulunuyor. Sinsi ilerleyen diyabet, kalp ve damar hastalıkları, inme, göz bozuklukları, sinir sisteminde bozukluklar ve böbrek rahatsızlıklarına yol açıyor.



ÇOK TEHLİKELİ...
Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Merhametsiz, şeker hastalığının yol açtığı tehdide değiniyor. "Diyabetik nefropatinin bu evresinde yakalanarak tedavi edilmesi bu süreci geri döndürebilir. Bu nedenle şeker hastalığı olan hastaların hekimlerinin önerdiği aralıkla idrarda mikroalbumin atılımının olup olmadığına baktırması gerekmektedir. Düşük düzeyde preotein atılımını temsil eden mikroalbumin dönemi, gerekli tedavi ve önlemler alınmazsa, aşikar proteinüri, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve böbrek yetmezliğine ilerleyecektir" diyor. Hastalara doğru beslenmelerini ve düzenli egzersiz yapmalarını öneriyor.


FAZLA KİLO AYAKLARA VURUR
Ayak ağrısı, toplumda sık görülen şikayetler arasında yer alıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, ayak ağrılarının kadınlarda erkeklere göre 9 kat daha fazla görüldüğünü dile getiriyor. "Aşırı kullanım veya tekrarlayan zorlanmalar kronik ağrılara yol açabilir. Ayak problemlerinde yaşın yanında obezitenin ya da osteoartrit, romatoid artrit ve diyabet gibi kronik hastalıkların da varlığı öne çıkmaktadır" diyor. Ağrının kaynağının bulunması için röntgen, EMG, USG yöntemlerinin kullanıldığını dile getiriyor.



TURUNCUNUN GÜCÜ!
İçerdiği A, C ve K vitaminleri ile folik asit, demir ve magnezyum içeren havuç hem salataları süslüyor hem de sağlığı koruyor. Kansızlığa iyi gelen havuç mide ülserine karşı koruma sağlıyor. Vücudu zararlı toksinlerden temizleyen bu turuncu mucize, tansiyonu dengeliyor. Anne sütünü artırıyor. Akciğer kanseri tehlikesine karşı koruma sağlıyor. Yüz ve boyundaki kırışıklıkları azaltıyor. Kötü kolesterolü de düşürüyor.



BAŞ AĞRISINA ACIMAYIN
Hemen herkesin günlük hayatta yakındığı baş ağrısı, hayatı kabusa çeviriyor. Ağrıyı azaltan besinler şöyle sıralanıyor:
YEŞİL SEBZELER: Bolca magnezyum içeren bu besinler migren ağrılarını azaltır.
FINDIK: Kan damarlarını gezveşeterek baş ağrısını hafifletir. Migren ağrılarına iyi gelir.
TAM TAHILLAR: Kinoa, arpa, karabuğday, bulgur, yulaf gibi tahıllar, demir eksikliğine bağlı baş ağrısını dindirir
MEYVELER: Sinirleri korur. Baş ağrısını azaltır.
ACI BİBER: Beynin trigeminal sinirini uyuşturan ve migren ağrısına neden olan nörotransmitteri engelleyen kapsaisin içerir. Ayrıca gerginlik sonrası oluşan ağrıları dindirir.
KAFEİN: Her gün bir veya iki fincan kahve veya çay, özellikle kafein eksikliğinden kaynaklanan bir baş ağrısını hafifletir. Kan damarlarının boyutunu azaltarak daha iyi kan akışı sağlar.
ZENCEFİL: Baş ağrısı çekenleri sakinleştirir. Migren ağrısına iyi gelir.



PROSTATIN ŞAKASI YOK
Prostat kanseri, erkeklerin kabusu oluyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasbey Hakan Koyuncu, bu kanser türünde riskin 45 yaşından sonra arttığını söylüyor. Yılda bir kez prostat muayenesi ve PSA testi yaptırılması gerektiğini belirtiyor. "PSA değerinin yüksek olması ve prostat muayenesinde düzensizlik, sertlik saptanması durumunda alınacak olan prostat biyopsisiyle tanı konulur" diyor.

SELÜLİTLERE BİBERİYE
Sinir hücrelerini onaran biberiye, beyin hücrelerini besler. Alzheimer ve demansa karşı koruma sağlar. Kabızlığı bitirir. Saç köklerini güçlendirir. Selülitleri yok eder.

YABANA ATMAYIN
Hem rengi hem de lezzetiyle gönülleri çalan yaban mersini enfeksiyonu önler. Antioksidan etkisiyle toksinleri temizler. Karaciğer ve böbrekleri korur.

KUŞKONMAZ ÇOK FAYDALI
Vitamin deposu kuşkonmaz, sindirimi geliştirir. Kan şekerini dengeler. Kilo vermeye yardımcı olur. İdrar yollarını temizler. Böbrekleri korur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN