Karaciğer yağlanması kalp ve kanser riskini artırıyor

Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer yağlanmasının her üç kişiden birini etkilediğini belirtiyor. Kalp krizi ve organ kanserlerinden korunmak için Akdeniz tipi beslenme ve sağlıklı kilo kontrolü öneriyor.

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Karaciğer yağlanması kalp ve kanser riskini artırıyor

Karaciğer yağlanması bulunan kişilerde kalp krizi 2-3 kat fazla, karaciğerde iltihap ve sertleşme olan hastaların yüzde 20-30'unda ise yıllar içinde siroz veya kanser geliştiği belirtiliyor.

Prof. Dr. Onur Yaprak, hayat kurtaracak açıklamalar yapıyor.

Yaprak, "Karaciğer yağlanması ve aşırı kilo nedeniyle oluşan sorunlar dünyada her üç kişiden birini etkiliyor. Siroz gelişmiş bireyler en çok karaciğer nedenli sorunlardan hayatını kaybederken henüz siroz olmamış ama karaciğer yağlanması bulunan kişilerde en büyük ölüm nedeni, kalp ve damar hastalıkları ve karaciğer dışı organ kanserleridir." diyor.

Yağlanmayı yok etmek için tavsiyelerini sıralıyor: Vücut ağırlığının yüzde 10'unu içerecek şekilde kilo verin. Akdeniz tarzı beslenmeye ağırlık vermeniz lazım. Bol sebze yemek, doymuş yağ yerine zeytin yağını tercih etmek, şekerli içeceklerden, karbonhidrat ve işlenmiş gıdalardan uzak durmanız iyi olur.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN