Acı biber pek çok hastalığın önüne geçiyor

Amerika mutfağından Avrupa’ya kadar yemeklerde tüketilen acı biber, başta migren olmak üzere pek çok hastalığı engelliyor. İşte sizler için derlediğimiz 5 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2023 Güncelleme 05 Eylül 2023, 07:03
Acı biber pek çok hastalığın önüne geçiyor

İÇİNDEKİLER

Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan değişiklikler sonucu ortaya çıkıyor. Migrenli bireylerde ataklara duyarlı olan bir sinir sistemi bulunuyor. Ataklar, dış çevredeki bazı faktörler ile tetikleniyor. Folik asit ve B6, migren semptomlarını azaltıyor. Uzmanlar, bu hastalığı yok eden şu besinleri öneriyor:

- Fındık-badem: Kan damarlarını gevşeterek baş ağrısını yatıştıran magnezyum açısından zengindir. Baş ağrısı çeken bazı insanlar için, bir avuç badem veya fındık yiyerek anında migreni önleyebilirsiniz.

- Somon: Anti-enflamatuvar etkiye sahip omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengindir. Koenzim Q10 ile D vitamini içeriyor. Migrenin rahatlamasını sağlıyor.

- Muz: İçerisinde baş ağrısını azaltmaya katkıda bulunan potasyum, magnezyum, B vitaminleri ve karbonhidratlar bulunuyor.

- Acı biber: Beynin trigeminal sinirini uyuşturan ve migren ağrısına neden olan nörotransmitteri engelleyen kapsaisin içerir. Ayrıca küme, gerginlik ve diğer baş ağrılarını hafifletebilirler.

ÖMÜRSÜN KAHVE!
Japonya'daki Osaka Üniversitesi, içeceklerin faydalarını araştırdı. Çay ve kahve tüketiminin kalp krizi geçirenlerde ölüm riskini azalttığı ortaya çıktı. Ayrıca günde 7 fincan yeşil çay tüketen kişilerin ölüm riskinin yüzde 62 daha az olduğunu vurguladı.
- Konsantrasyonu artırır.

- Beyin hücrelerini korur.

- Kanserle mücadele eder.

- Ağrı kesicidir.

- Astım krizlerini hafifletir.

- Bağırsakları korur.

- Safra taşı oluşumunu önler.

- Kemikleri güçlendirir.

- Parkinson'u önler.

- Menopoz şikayetlerini azaltır.

KALPLERE DOKUNAN LÜFER
Ağızları tatlandıran balık, içerdiği Omega-3 sayesinde sağlığı koruyor. Balıkların 'babası' olarak bilinen lüfer ise vücudu tepeden tırnağa yeniliyor. Daha yağlı ve daha lezzetli olan lüfer, vücuda enerji veriyor. Cildi, sinirleri ve sindirim sistemini koruyor. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılıyor. Kalp ritmini düzenliyor. Damar sağlığını koruyor. Kalp krizi riskini önlüyor.

DİYABETE ÇAKŞIR OTU
Sarı çiçekli bir bitki olan çakşır otu, kas ve eklem ağrılarını dindirir. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Demans ve Alzheimer'dan korur. Toksinlerin atılmasını kolaylaştırır. Şekeri düşürür.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN