Obezite tehlike saçıyor! Kireçlenme riskini artırıyor

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. İrşadi İstemi Alp Yücel, kireçlenmeyle ilgili TAKVİM'e önemli bilgiler paylaşıyor: Yaşın artması, obezite probleminin olması, eklemlerin aşırı kullanımı (ağır yük taşımak), zayıf uyluk kasları, sporcu yaralanmaları (profesyonel futbolcular, tenisçiler ve uzun mesafe koşucuları) gibi faktörler hastalık riskini oldukça artırıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2021 Güncelleme 11 Şubat 2021, 06:59
Obezite tehlike saçıyor! Kireçlenme riskini artırıyor

İÇİNDEKİLER

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. İrşadi İstemi Alp Yücel, kireçlenmeyle ilgili TAKVİM'e önemli bilgiler paylaşıyor: Yaşın artması, obezite probleminin olması, eklemlerin aşırı kullanımı (ağır yük taşımak), zayıf uyluk kasları, sporcu yaralanmaları (profesyonel futbolcular, tenisçiler ve uzun mesafe koşucuları) gibi faktörler hastalık riskini oldukça artırıyor.

KİREÇLENME NEDEN OLUR?
Eklemlerde, kıkırdak adı verilen sağlam bir materyal her kemiğin ucunu kaplar ve eklemleri çepeçevre sarar. Kemiklerin uçlarını çevreleyen kıkırdak dokusunun yıllar içinde aşınması ve yıpranması ile ortaya çıkan rahatsızlığa kireçlenme adı verilmektedir. Doku tamamen aşındığı takdirde, kemik kemiğe sürtünme noktasına kadar gelebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
En sık görülen belirti ağrı ve yürüme güçlüğüdür. Ağrı başlangıçta eklem hareketleri ve egzersiz ile ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile birlikte istirahat ağrısı da başlar ve ağrı kalıcı hale gelebilir.

TANI YÖNTEMLERİ
Fizik muayenede etkilenen eklem yakından incelenerek hassasiyet, şişlik, kızarıklık ve eklemdeki hareket açıklığı kontrol edilir. Bacaklardaki kemik dizilimi incelenir. Ayrıca görüntüleme ve laboratuvar testleri de uygulanabilir. Direkt grafi ve MRG kullanılan görüntüleme yöntemleridir.

EN ÇOK HANGİ BÖLGELERDE OLUR?
Kireçlenme en sık yük taşıyan eklemlerde görülür. En fazla diz, kalça, el parmakları ve omurgada görülür. El bileği, omuz ve dirsek gibi eklemlerde görülmesi daha nadirdir.

DİZ, KALÇA VE OMUZ FARKI NE?
Dizde takılma ve kilitlenme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kalçada kalça veya kasık bölgesi, bazen de diz veya uylukta ağrı hissedilir. Eklemde hareket kısıtlılığı oluşabilir. Omuzda ise ağrı yanında omuz hareketlerinde kısıtlılık gelişebilir.

ELDE OLUR MU?
El parmaklarında ve el bileğinde de kireçlenme görülmektedir. Parmaklarda eklem kenarında kemik çıkıntı, şişme, hassasiyet ve kızarıklık görülebilir. Başparmak taban ekleminde ağrı olabilir.

KEMİK VE EKLEM SAĞLIĞI
PROF. DR. İRŞADİ İSTEMİ YÜCEL
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL