Yanlışa düşmeyin

Obezite ve yanlış beslenme, böbrek taşı oluşumunu artırıyor. Uzmanlar, gazlı- gazsız içeceklerden uzak durulmasını, süt ürünlerinin tüketilmesini öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2020 Güncelleme 15 Ekim 2020, 07:00
Yanlışa düşmeyin

İÇİNDEKİLER

Böbrek ve üriner sistem taş hastalığı tüm dünyada toplum sağlığını tehdit ediyor. Toplumda her on kişiden birinde ömrünün herhangi bir aşamasında taş oluşur ancak özellikle beslenme, yaşam tarzı ve çevresel etkenlerdeki bozulmalar hastalığın daha sık karşımıza çıkmasına sebep oluyor. Medicana Samsun Hastanesi Üroloji Bölümünden Opr. Dr. Ahmet Gençbay, "İdrar asit-baz dengesini bozan gazlı-gazsız içeceklerden uzak durulmalıdır. Kalsiyum kaynağı olan süt ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin makul ölçülerde tüketilmesi gerekir. Hiç tüketilmemesi de taş oluşum riskini artırmaktadır. Yüksek oksalat içeren sebze, pancar, soya, siyah çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, ıspanak, çilek, böğürtlen gibi besinleri de aşırı değil makul düzeyde tüketmek ve tercihen kalsiyumdan zengin besinlerle beraber tüketmeniz gerekir. Bu şekilde fazla oksalat kalsiyum ile birleşerek kana geçmeden bağırsaklardan atılmaktadır. Tuz kullanımı ve ürik asit zengini hayvansal proteinler azaltılmalı, baklagiller gibi hayvansal olmayan protein kaynakları tercih edilmelidir. Limon ve turunçgiller, domates sıklıkla tüketilmelidir. En basit ve pratik uygulama, günlük içilecek suyun içine limon sıkılmasıdır. Ev yapımı limonata da tavsiyemdir" diyor.