B12 ile yeni hayat! İşte B12 vitamini içeren besinler

B12 vitamin eksikliği başta hafıza olmak üzere neredeyse tüm vücudumuzu etkiliyor. Uzmanlar, “B12 eksikliği bağırsakları çalıştırmaz, stres artar ve vücudunuz hastalıklara karşı savunmasız kalır” dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Temmuz 2020 Güncelleme 09 Temmuz 2020, 07:03
B12 ile yeni hayat! İşte B12 vitamini içeren besinler

İÇİNDEKİLER

B12 vitamini, kobalamin olarak bilinen vitamindir. İnsan vücudu her dakika milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücreler, B12 vitamini olmadan düzgün bir şekilde çoğalamaz. Bağırsaklar yavaşlar ya da hızlı çalışır. Sinir uçlarının daha sağlıklı çalışması ve vücut içerisindeki alışverişi sağlamak için B12 vitamini gereklidir. Grip ve yorgunluk yaşanır. Kas ve kemiklerin zayıflaması ayrıca gün içerisinde kişinin vücut enerjisinin çabuk tükenmesi de B12 eksikliği belirtileri arasındadır. Unutkanlık da en büyük belirtisi olarak bilinir. B12 deponuzu fullemek için formüller:

DENİZ ÜRÜNLERİ
Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Özellikle somon balığı bu türlerden en etkilisidir. Uzmanlara göre haftada iki defa balık ürünleri tüketerek vücudun temel ihtiyacı olan vitamin eksikliği giderilir.

MANTAR
Ayrıca
hayvansal besinlerde yüksel bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur.

KIRMIZI ET
Uzmanlar
ortalama bir insanın günlük 100 gr et dışında ciğer tükettiklerinde bu eksikliği fazlası ile giderebileceğini belirtiyor.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Peynir tam bir kalsiyum ve potasyum deposudur. Aynı şekilde yoğurtta bu eksikliği gideren besinler arasındadır. Sütün içerdiği laktoz alerji yapısı nedeniyle sık tüketilmesi önerilmediğinden işlenmiş hali ile bu açığı kapatabilir.