Öğle uykusu beynin dostu! Düzenli uyku bağışıklık sistemini destekliyor...

Düzenli uyku, bağışıklık sistemini destekliyor. Hastalıklardan koruyor. Öğlen yapılan kısa şekerlemeler ise beyin sağlığını koruyor. Bedeni tazeliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2020 Güncelleme 10 Mart 2020, 07:05
Öğle uykusu beynin dostu! Düzenli uyku bağışıklık sistemini destekliyor...

İÇİNDEKİLER



Uyku,
sağlıklı bir hayat için kilit rol üstleniyor. Ancak şehir hayatının getirdiği stres, yorgunluk, değişen beslenme alışkanlıkları ve kronik hastalıklar ne yazık ki uyku kalitesini düşürüyor. Peki, vücudu adeta sıfırlayıp yenileyen uyku kalitesini artırmak için ne yapmak gerekiyor?

STRES VE İŞ...

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi'nden Nöroloji Uzm. Dr. Figen Hanağası, kaliteli bir uykunun sırrını açıklıyor... Çevremizde çoğu kişi "Gece yarısından önce uykum gelmiyor" ya da "Ne kadar dirensem de gece uzun süre oturamayıp uyumaya gidiyorum" diye yakınıyor. Erken uyuyup kısa uykucu olan bir kişi sabah erken kalkıp uykusunu alanlarda uyku yoksunluğundan bahsedilmiyor. Ancak gece geç yatan ve uzun uyku süresi olan kişiler yetersiz uyuduğu için iş hayatında sabah saatlerinde zorlanıyor. Bu durum iş ve eğitim performanslarına da yansıyor.


HASTA EDER!

Kalitesiz ve yetersiz uyku, vücutta birçok metabolik ve ruhsal bozukluklara neden oluyor. Bağışıklığı zayıflatıyor. Hastalıklara karşı vücut direncini düşürüyor. Baş ağrısı, sersemlik, iştah artışı ve konsantrasyon kaybına yol açıyor. Uyku yoksunluğunun ve eksikliğinin tedavisinde hastaya öncelikle çalışma süresinin azaltılması ve kısa süreli şekerleme yapması öneriliyor.


ODANIZ KARANLIK VE SERİN OLSUN
Uykunuz gelince yatağa gidin.
Yatak odanızı çok sıcak yapmayın. Karanlık ve serin bir ortam tercih edin.
Yatış kalkış saatlerinizi değiştirmeyin.
Kafeinli içecekleri uyku saatinden 4-6 saat önce bitirin.
Yatmadan önce ağır yemek yemeyin.


10-20 DAKİKA YETER
Erişkin dönemde uyku, uzun bir gece uykusu ve kısa bir öğlen uykusundan oluşuyor. Ancak iş nedeniyle herkes öğle uykusundan faydalanamıyor. İnsanlar sadece gece uykusuyla yetinmek zorunda kalıyor. Araştırmalar, 10-20 dakikalık şekerleme yapmanın vücuda olan faydalı etkisi gösteriyor. Öğlen saat 3'ten önce yapılan 10-20 dakikalık şekerleme, bedeni tazeliyor.