Pankreasta kanserinde yeni geliştirilen yöntemler umut veriyor! Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?

İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan pankreas kanseri ölüm oranıyla en tehlikeli hastalıkların arasında yer alıyor. Yeni geliştirilen yöntemler ise umut veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ocak 2020 Güncelleme 25 Ocak 2020, 08:02
Pankreasta kanserinde yeni geliştirilen yöntemler umut veriyor! Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?

İÇİNDEKİLER

Günümüzde ölüme en sık yol açan kanserler sıralamasında 4'üncü sırada yer alsa da, pankreas kanserinin tedavisinde umut ışığı her geçen gün artmaya devam ediyor. Belirtileri genellikle hastalığın son evrelerinde ortaya çıkan pankreas kanserinin 20 yıl içerisinde görülme ve ölüme neden olma oranlarının artacağı tahmin ediliyor. Sevindirici haber ise tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde hastaların yaşam kalitelerinin artmasının yanı sıra yaşam sürelerinin de uzaması.

"Gelişmeler bu alandaki umutları artırıyor" diyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, şunları söyledi: "Bu kanserin tedavisinde kemoterapi ilaçlarının etkinliği artıyor. Günümüzde geliştirilen ilaçlar sayesinde çok yoğun tedavileri bile her yaş grubunda hastalarımızın yaşam kalitelerini de koruyarak rahatlıkla uygulayabiliyoruz."



BELİRTİLERE DİKKAT
Erken teşhisin önemine değinen uzmanlar, "Hafif karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, bulantı, hazımsızlık, sık ishal, bazen çok nadir olarak ses kısılması, hıçkırık gibi şikayetleriniz var ve doktorunuzun verdiği ilaç bir ay içinde fayda vermiyorsa vakit kaybetmeden ileri tetkikleri için doktorunuza başvurun"diyor.

NE YEMELİ
■ Yoğurt, dana veya kuzu eti haftada iki kez verilebilir.
■ Yağsız peynir ve günde 1 rafadan yumurta verilmeli.
■ Brokoli, karnabahar, lahana yenilmeli.
■ Kereviz, yer elması, çörek otu, zerdeçal ve kimyon tüketilmeli.
■ Elma, nar, ananas, havuç ve kara üzüm suyu tercih edilmeli.
■ Haftada en az 3 gün baklagil yenilmeli.
■ Çiçek balı ve kara üzüm pekmezi tüketilmeli.



NELERDEN KAÇINILMALI
■ Haftada 3 kere balık yemeli. Somonu her zaman yiyebilir. Ancak dip ve kültür balığı yenilmemeli.
■ Aşırı yağ ve katı yağlardan kaçınmalı.
■ Sigara, şekerli yiyecekler, alkolden kaçınılmalı.
■ Katkı maddesi içeren besinler ve kırmızı et....

KADIN SAĞLIĞININ ŞİFRESİ - PROF. DR. ÖZLEM ER