Rahim kanseri menopozu bekler

Jinekolojik kanserlerin görülme sıklığı giderek artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jineonkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, kadınlarda en sık rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserinin görüldüğünü vurguluyor. Hangi kanser türünden nasıl korunulması gerektiğini açıklıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2019 Güncelleme 21 Eylül 2019, 08:01
Rahim kanseri menopozu bekler

İÇİNDEKİLER

Jinekolojik kanserlerin görülme sıklığı giderek artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum / Jineonkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, kadınlarda en sık rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserinin görüldüğünü vurguluyor. Hangi kanser türünden nasıl korunulması gerektiğini açıklıyor:

RAHİM AĞZI KANSERİ: Aşı ile korunabilen tek kanser türüdür. HPV virüsü, rahim ağzında önce hücresel değişikliğe neden olur, 8-15 yıl içinde kansere dönüşebilir. İlişkide kanama, akıntı, kasık ağrısı ve kanlı idrar ile belirti verir.

YUMURTALIK KANSERİ: Bu kanser türünde genetik faktörler etkilidir. Hiç doğum yapmama, ileri yaşta doğum yapma, geç menopoza girme ve erken adet görme risk faktörleri arasında sayılır. Çok çocuk sahibi olmak, emzirme ve doğum kontrol hapı kullanmak, yumurtalık kanseri riskini azaltır.

RAHİM KANSERİ: Genellikle menopoz döneminde rastlansa da, 35 yaş civarında da ortaya çıkabilir. Diyabet ve aşırı kilo bu hastalıkta riski artırır. Bu kanserden korunmak için sağlıklı beslenmek ve yağlı besinlerden uzak durmak gerekir.