Aşkın kıymetini bilin | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (21 Ağustos 2019)

Kadın ve erkeğin aşk hayatında mutluluğa ulaşması için karşılıklı anlayış gerekiyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 21 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2019 Güncelleme 21 Ağustos 2019, 07:55
Aşkın kıymetini bilin | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 21 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER

KADIN ve erkeğin aşk hayatında mutluluğa ulaşması için karşılıklı anlayış gerekiyor. İç Hastalıkları M. Nafiz Karagözoğlu, mutlu cinselliğin sırrını açıklıyor. Romantizm, anlayış ve sevgiyle aşılmayacak problemin olmayacağını belirtiyor.

MENOPOZ VE MİYOM
55 yaşındayım. 15 yıldır miyomum var. Menopoza girdim. Ameliyat olmalı mıyım?

HER miyom ameliyat edilmez. Takipte boyutları yılda 2 kattan fazla artarsa, hamileliği önlerse, düşük doğumlara neden olursa, adet kanamalarında ciddi artışa neden olursa ve etrafındaki komşu organlara büyüklüğü nedeniyle baskı yaparsa ameliyat kararı alınabilir. Anlattıklarına bakılırsa böyle bir durum yok. Bu nedenle takibe devam edilebilir.

ENGİNAR TÜKETİN
Balıkçıyım. Yine de kolesterolüm yüksek. Ayrıca aileden gelen böbrek taşım var. Asker arkadaşım enginar önerdi. Ben hiç sevmem. Dedikleri kadar önemli mi?

Hastalıklarımıza uygun beslenme, tamamlayıcı tıp olarak oldukça değerlidir. Enginar da tüm sebzeler gibi ayrı bir mucize. Bol liflidir. Hazmı kolaylaştırır. Üre ve kolesterolü düşürücü, idrar söktürücü, kan şekerini düzenleyici, damar sertliği ve kalp hastalıklarını önleyici ve böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı özellikleri var. Magnezyum, folat ve C vitamininden zengin. Ayrıca prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı koruyucu maddelere sahiptir. Karaciğer hastalıklarına çok önemli faydaları vardır. Yemelisin.

BÜYÜK GÖĞÜS SORUNU
43 yaşındayım. Memelerim büyük. Sırtım çok ağrıyor. Küçültmek için doktora gittim. 'Sigorta ödemez' dedi. Doğru mu?

ÖNCELİKLE durumu netleştirmek gerekir. Büyük meme yapısı bel, boyun, sırt ağrıları ve fıtıklara neden olabilir. Bu nedenle ameliyat gerekebilir. Eğitim ve araştırma hastanelerinin genel cerrahi ve/veya plastik ve rekonstruktif cerrahi bölümlerine randevu almalısınız. Özel hastanelerdeki prosedürler çeşitli nedenlerle farklılıklar gösterebilir. Muayene bulgularından sonra olumlu bir süreç yaşayabilirsin.

DOKTORA GİTMELİSİN
26 yaşında evli bir bayanım. Cinsel organımda siğil çıktı. Eşimde de var. Adet kanamam olunca kaşınıyor. Tehlikeli olur mu? Ne yapmam gerekir?

SENİN muayene sonucuna göre siğil dediğin değişikliklerin sebebi önemli. Dediğini doğru kabul edecek olursak cinsel organlarda siğil Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz mikropla olur. HPV cinsel ilişki ile (vajinal, anal veya ağızdan) geçer. Siğil haline gelmeden de bulaşma olmuş olabilir. Siğiller, HPV bulaşmasından 6 hafta ile 6 ay arasında görülebilir. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Kadın hastalıkları uzmanına muayene ol.

TEKRARLAMIŞ OLABİLİR
İdrar yolum daralmış. Ameliyat oldum. 2 yıldır iyiyim. Ama bugünlerde kesik kesik idrar yapıyorum. Hastalığım mı tekrarladı? Korkuyorum...

TEKRAR daralma olabilir. Onun dışında özellikle prostat bezi hastalıklarında kesik kesik idrar yapma şikayeti sık olur. İdrar yolu enfeksiyonları açısından da dikkatli olmak gerekir. Tekrar üroloji uzmanıyla konuş.

AŞIRISI DA ZARARLI
24 yaşındayım. Bekarım. Evlenmek istemiyorum. Sık sık kendi kendimi tatmin ediyorum. Zararı olur mu?

TABİ ki olabilir. Cinsel olarak kendi kendini tatmin, cinsel ilişki kadar çok enerji harcanan bir olaydır. Ancak her şeyin aşırısı zarardır. Gerek cinsel organlar, gerek ruhsal, gerek sosyal ve gerekse tüm beden için sakıncalı sonuçları olabilir.

TAKİP ŞART 3 aydır idrarımda yanma var. Doktor 2 kez antibiyotik verdi. Problem devam ediyor. Neden?

SEBEP mikrobik ise kullanılan antibiyotik etkisiz kalmış olabilir. İdrar kültürü ve mikroplara göre hangi antibiyotiğin verilmesi gerektiğini gösteren antibiyogram yapılabilir. Diyabette tekrarlayan enfeksiyon görülebilir. İhmal etme.