Cinsel ilişki sırasında ağrı çekiyorsanız dikkat

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Cinsel ilişki sırasında ağrı çekiyorsanız dikkat

İÇİNDEKİLER

SORU: Aşık oldum. Tansiyonum düzeldi. Ama kimse inanmıyor. İlaç kullanmıyorum. Tamamen bu dertten kurtulmuş olabilir miyim?


CEVAP: AŞK da sıcak gibi tansiyonu bir düşürüp bir yükseltebilir. Yine de sen ilaçlarını atma. Yapılan araştırmalarda aşık olan kişilerde beyin kan akımı artar, hafıza ve beceriler artar, iştah azalır, yağ yakımı artar, metabolizma hızlanır, kilo kontrolü iyi olur, güçlü vücut içi morfin olan endorfinler hem ağrı algısını azaltır hem de mutluluk sağlar. Seks hormonlarının artması ile ciltte duruluk ve canlılık sağlanır.

SORU: 25 yaşındayım. 1 yıldır gittiğim doktorlardan bazıları "Kansızsın", bazıları ise "Kanın normal" diyor. Bu bir oyun mu?

CEVAP: BU bir oyun değil. Tahlillerini bilmediğim için konuyu genel olarak anlatayım. Kansızlık, kırmızı kan hücrelerinin (RBC) sayısının ve/veya bu hücrelerin içerdiği hemoglobin (HGB) düzeyinin normal seviyenin altına düşmesine denir. Muayene bulguları fikir verir. Tam kan sayımı bilgi verir. Demir ve vitaminlerden fakir diyetlerle beslenenlerle, böbrek hastalığı, diyabet, kanser, iltihaplı bağırsak hastalığı, ailevi kalıtsal anemi özgeçmişi olanları, tüberküloz veya HIV hastalarını, yaralanma veya cerrahi nedeniyle önemli kan kaybı olan kişileri içermektedir.

EŞİMİN CANI ACIYOR

SORU: 2 aylık evliyiz. Cinsel ilişkiye girdiğimizde eşimin canı çok yanıyor. Başlamadan bitiyoruz. Ne yapmalıyız?

CEVAP: CİNSEL birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk- huzursuzluk durumlarına "disparoni" yani "cinsel ilişki ağrısı" denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yaklaşık yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler..

GREYFURT SUYUYLA İLAÇ İÇME
SORU: 3 ay önce tansiyon hastası oldum. Kolesterolüm de yüksek çıktı. Eczacımız, "Greyfurt suyu içmeyin" diyor. Ben hastasıyım. Doğru mu?

CEVAP: GREYFURT suyuyla ilaç içilmez. Greyfurt suyu, bazı ilaçların etkisini azaltır. Statinlerden (kolesterol ilaçları) lovastatin, atorvastatin, simvastatin, simvastatin/ezetimibe, Antihistaminiklerden (alerji ilaçları), fexofenadine, terfenadine, Kalsiyum kanal blokerlerinden (tansiyon ilaçları), nimodipine, felodipine, nisoldipine, nicardipine, verapamil, Psiskiyatri ilaçlarından, buspirone, triazolam, carbamazepine, diazepam, midazolam, sertraline ve iktidarsızlık ilaçlarından sildenafil etken maddesine sahip olan ilaçları kullananlara greyfurt ve suyunu tüketmemeleri önerilir.

Dr.Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın