Soğuk çorba açlık duyma

Ne yesem yarıyor, kilo veremiyorum diyenler dikkat! Yaza ince ve formda girmenin sırlarını veren Tuba Kayan Tapan, tok tutacak besinleri sıralıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Soğuk çorba açlık duyma

İÇİNDEKİLER

Yaz yaklaşırken kışın alınan kilolar can sıkmaya başladı. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, "Doğru besinlerle kilolardan kurtulmak kükmün" dedi. Tapan, tok tutan ve zayıflamaya yardımcı besinleri ve faydalarını şöyle aktardı:
Kırmızı kapya biber:
Kapsasin içeriğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır. Acı olan ise termojeniteyi daha fazla artırır. İyi bir antioksidandır. Kahvaltıda tüketildiğinde tokluk hissini arttırır.

Mango:
Yüksek miktarda A, E, C vitamini içerdiğinden antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir. İçerdiği lif sayesinde hem tok tutar hem de sindirim sistemine yardımcı olur. Lifli olması mideyi geç terk etmesine yol açar.

Yoğurt-ayran:
Protein ve kalsiyum içeriği yüksek besinlerdir. Yüksek kalsiyum dokulardaki yağlanmayı azaltmada etkindir. Bol naneyle, dereotuyla ve salatalıkla yapılmış bir cacık, hem posa içeriği yüksek, hem de dereotuyla beraber daha fazla kalsiyum içerir.

Maydanoz:
A, C ve E vitamini kaynağıdır. Yemeklerin yanında yenen 5-10 dal maydanoz, günlük C vitamini gereksiniminin 3'te birini karşılamaktadır. Bileşiminde flavon glikozidin bulunmaktadır ve bu sayede idrar söktürücü ve ödem atıcı etkisi bulunmaktadır.

Barbunya:
Glisemik indeksi düşük
olduğundan dolayı, midede kalış süresi uzundur. Sindirime geç katıldıklarından dolayı tokluk hissini arttırırlar. Hem acıkmayı geciktirir, hem de bağırsak hareketlerini artırır.

Ananas:
İçerdiği bromelin sayesinde hazmı kolaylaştırır. Aynı zamanda yemekle beraber oluşan şişkinliğin ve ödemin vücuttan atılmasına oldukça yardımcıdır. Vücudu serbest radikallere karşı koruyan betakarotenden de oldukça zengindir.

Soğuk çorba:
Haşlanmış nohut, haşlanmış buğday, sulandırılmış yoğurttan yapılan soğuk çorbanın üzerine bol nane ve dereotu eklendiğinde, hem posa içeriği, hem de C vitamini artar. İçine eklenen kurubaklagil ve buğday posa içeriğini arttırdığından doygunluk hissi verecek ve geç acıkmayı sağlayacaktır.

Yulaf:
İçindeki çözünebilir lif hem tokluk hissi verir, hem de açlık hissini geciktirir. İçerdiği dirençli nişastayla, metabolizmayı hızlandırmaktadır.

Börülce:
Bitkisel kaynaklı doyurucu protein yüklü ve sindirim sistemi için oldukça yararlıdır. Vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksektir.

Yeşil mercimek:
Glisemik indeksi düşük, lif içeriği yüksek, bitkisel proteinden zengin bir besindir. Bu sayede diyetlerde rahatlıkla kullanılabilinir. Yeşil mercimek salatası, ya da kıymalı yeşil mercimek, öğünlerde oldukça tok tutucudur.

Tarçın:
İnsülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirir, engelleyen enzimi azaltır. Dolayısıyla insülin direncinin azaltarak, iştah kontrolüne katkı sağlamaktadır. İştahı baskılayarak, özellikle karbonhidrat isteğini kırmaktadır.

Badem:
Omega-3 içeriği ve protein içeriği yüksek olduğundan dolayı, tok tutan iyi bir ara öğün alternatifidir.

Kefir:
Çok iyi bir prebiyotik olan kefir, protein içeriği sayesinde tok tutma özelliği vardır. Mide ve barsak sisteminde koruyucu etkisi vardır. İçerdiği kalsiyum sayesinde karın bölgesindeki yağlamayı azaltmada yardımcı olur.

Keten tohumu:
Omega-3 içeriği oldukça yüksektir. Ara öğünlerde yoğurt içine karıştırıldığında, Omega- 3'ün metabolizma hızlandırıcı etkisinde de faydalanmış olunur.

Domates:
Antioksidan özelliği olan likopeni yüksek oranda içerdiği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür. Özellikle domates, suyu, püresi ya da pişmiş domatesin likopen miktarı işlem gördükçe artmaktadır.

Yumurta:
Demir, çinko, fosfor, Omega-3 ve proteinden oldukça zengin bir besindir. Biyoyararlığı en yüksek protein içeren besindir. Kahvaltıda tüketmek gün boyu tokluk sağlar, ana öğünlerde yumurtalı yeşil salata ya da menemen olarak tüketmek, bir öğün için protein ve karbonhidrat açığını yeterince karşılayacaktır.

Mürdüm eriği:
Potasyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. İçinde bulunan hidroksifenilisatin adlı madde, lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine yardımcıdır. Ara öğünlerde 4 adet tüketildiğinde tokluk sağlayacaktır.

Kırmızı et:
Kırmızı et protein içeriği oldukça yüksek bir besindir. Bu nedenle mideyi geç terk eder. Çabuk acıkmayı engelleyerek, tokluk hissi yaratır.

Kiraz ve kiraz sapı:
Eklemlerdeki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olmasının yanı sıra içerdiği melatonin sayesinde, vücudun doğal uyku düzenini destekler. Kiraz saplarından demlenerek hazırlanan içeceğin de ödem oluşumunun giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.