500 bin insan bu kanserden ölüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kolon kanseri tanısı konulduğunu ifade ederek, "500 bin hasta kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir'' dedi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
500 bin insan bu kanserden ölüyor

İÇİNDEKİLER

Kanser taramaları ve kolon kanseriyle ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini söyledi. Bu bağlamda Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde taramalar yaptıklarını belirten Kemik, "Aile sağlığı merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahimağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır. Taramalarda, 2013 yılından itibaren ilimizde 38 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 42 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ayrıca 53 bin kişiye rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır" diye konuştu.

"ERKEN TEŞHİS İLE 45 OCAĞA DÜŞECEK ATEŞ ENGELLENMİŞTİR"

Erken teşhisin kanserde hayat kurtardığının altını çizen Kemik, "Bu taramalar sonucunda, 2013 yılından itibaren 24 kadınımız da meme kanseri, 12 kadınımız da serviks kanseri ve 9 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece 45 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 45 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığımızca illerin haftalık mamografi, smear kolon kanserinin tespitine yönelik gaitada gizli kan testi verileri yayınlanmakta olup, 09-13 Şubat 2015 tarihlerini kapsayan haftalık meme kanseri taramasında çekim sayısına göre ilimiz Türkiye birincisi olmuştur. Rahimağzı kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre ilimiz Türkiye altıncısı, kolon kanseri taramasında alınan numune sayısına göre ilimiz Türkiye ikincisi olmuştur" şeklinde konuştu.

"HER YIL 500 BİN KİŞİ KOLON KANSERİNDEN HAYATINI KAYBEDİYOR"

Kolon kanseri ile ilgili de konuşan Kemik, "Dünya çapında her yıl yaklaşık bir milyon kolorektal kanser tanısı konulmakta, beş yüz bin hasta ise kolorektal kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde tüm kanserler içerisinde görülme sıklığı yüzde 7-8'dir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3. kanser tipidir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90'ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Türkiye kanser önleme ve taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görüldü. Kolon tümörleri yavaş büyür ve erken safhalarda kolon kanseri herhangi bir belirti göstermeyebilir. Belirtileri fark edilecek düzeye geldiğinde ise hastalık ileri evreye taşınmış olabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde kolon kanserinin tespitinde tarama testleri çoğu zaman tek yol olarak görülmekte, taramalar kolaylıkla dışkıdan bakılan bir test ile yapılabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Kolon kanserinin belirtilerin hakkında da açıklamalarda bulunan Kemik, "Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, genel mide yakınmaları, sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik gibi belirtilerin görülmesi halinde kolon kanserinde şüphe edilmesi gerekmektedir" dedi.