Ramazan'da ilaç kullanımına dikkat!

Düzenli ilaç kullananlar doktora başvurup doz ayarı yaptırmalı.

Giriş Tarihi:
Ramazan'da ilaç kullanımına dikkat!
Uzmanlara göre günde iki ve daha fazla ilaç kullananlar oruç öncesi mutlaka doktora başvurup doz ayarı yaptırmalı.

Uzmanlara göre düzenli olarak ilaç kullananlar Ramazan süresince ilaçlarını iftarda veya sahurda içebilir.

Kardiyolog Zülfikar Danaoğlu, "Günde tek doz bir defa ilaç kullanan hastalar. 24 saatte bir ilacını aldığı için iftarda ya da sahurda kullanabilir ilacını, büyük sıkıntı olmayacak." dedi.

Ancak iki ve daha fazla ilaç kullananlar mutlaka hekime danışıp doz ayarı yaptırmalı.

Danaoğlu, "Özellikle kalp damar genişleticiler, tansiyon düşürücüler, bu ritim bozuklukları için kullanılan ilaçlar üstüste kullanıldığı zaman bu sefer sabahın erken saatlerinde, sahurdan sonra tansiyonda aşırı düşmeler oluşabilir." dedi.

Bu gibi durumlarla karşılaşanların mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracat etmesi gerekiyor.

Özellikle diyabet hastaları Ramazan'da ilaç kullanımı kadar beslenmeye de dikkat etmeli.

Danaoğlu, "Bu hastalarda uzamış açlık sebebiyle bir kere bir şeker düşmesi yaşanabiliyor, şeker düşmesi de çok tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor, beş on dakika içerisinde kişiyi bayıltabilir, komaya bile sokabilir." dedi.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler