Tıp tarihinde çığır açan başarı

Tıp tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek bir hastaya ilk kez laboratuar ortamında yapay olarak üretilen nefes borusu nakledildi.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Tıp tarihinde çığır açan başarı

İÇİNDEKİLER

CNN.com'un haberine göre, yapay nefes borusu, insan dokusu kullanılmadan tamamen hastanın kendi kök hücrelerinden üretildi.

Laboratuarlarda geçmişte üretilen nakiller sadece dokuları içeriyordu. İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen nakilde kullanılan nefes borusu, Londra'daki tıp laboratuarlarından üretildi.

Stockholm'deki Karolinska Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ameliyat, 9 Haziran günü gerçekleştirildi. Doktorlar, 36 yaşındaki hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Ameliyatta yer alan Dr. Paolo Macchiarini, hastayı yarın taburcu etmeyi planladıklarını söyledi.

Devrim niteliğindeki naklin kahramanı olan hasta, tüm kanser çeşitleri arasında görülme oranı sadece yüzde 1 olan nefes borusu kanseri hastasıydı. Dr. Macchiarini, hastaya kemoterapi, radyasyon ve ameliyatlar dahil her türlü tedavi şeklini denediklerini ancak yapay nefes borusu üretilene kadar hiçbir yöntemin sonuç vermediğini ifade etti.

Nefes borusu kanseri, tüm kanser çeşitlerinin arasında sadece yüzde 1 oranında görülüyor. BBC, mucize tedavi hakkında belgesel çekeceğini açıkladı.