Aspirin, astım krizine sebep mi?

Dr. Ertuğrul Serdar Akın Defne Joy Foster’ın ölümüyle tekrar gündeme gelen astım krizi hakkında çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Aspirin, astım krizine sebep mi?

İÇİNDEKİLER

Son dönemlerde çıkan ilaçların astımda çok etkili olduğunu belirten Akın, "Defne Joy Foster'ın astımdan ölmesi çok zayıf bir ihtimaldir. 20 yıldır göğüs hastalıkları uzmanı olarak çalışıyorum. 20 yıldır bu hastalığı yaşayan kişilerde ani ölümle karşılaşmadım" dedi.

Astımın öksürük, hırıltı, nefes alırken ıslık sesi gibi şikâyetler gösterdiğini belirten Akın, hastaların enfeksiyonlarla birlikte bazı dönemlerde şikâyetlerinin artabileceğini söyledi.

ASPİRİN ASTIMA NEDEN OLABİLİR

Astım krizinin nefes borusunun darlaşmasından kaynaklandığını belirten Akın, "Genetik faktörler, çevre faktörleri, hava kirliliği, tozlar, polenler çok etkilidir. Hastalığı alerjik olan ve olmayan astım olarak ikiye ayırmak gerekir. Soğuk hava, yapılan spor ve aspirin astım krizine neden olabilir" dedi.

ODA SPREYİ VE ÇAMAŞIR SUYUNA DİKKAT

Kanal 7 televizyonunda Bizim Doktorlar programına konuk olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ertuğrul Serdar Akın astım hastalığı hakkında çok önemli bilgiler verdi. Oda spreyi ve çamaşır suyunun çok tehlikeli olduğunu ve astımı olanların bu kimyasal maddelerden uzak durması gerektiğini açıklayan Akın, bu kimyasal maddelerin kişileri astım krizine sokup hastanelik edebileceğini vurguladı.

YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN

Tarhana, salamura, turşu, şarap, bira, mayalı ürünler, kuruyemişler, yumurta ve hazır gıdaların astım krizini büyük oranda tetiklediğini belirten Akın, özellikle üzüntü ve stresin de astım krizini tetikleyebileceğini söyledi.

ASTIM KRİZİ SIRASINDA NE YAPILMALI

Hastaların mutlaka yanlarında spreylerini bulundurmaları gerektiğini ve acil durumda ilacın mutlaka kullanılması gerektiğini vurgulayan Akın, astım krizi olanları ilk müdahalenin ardından acile götürmenin doğru olacağını söyledi. Hastaya damar ve solunum yolundan ilaçlar verildiğini, verilen ilaçların herhangi bir yan etkisinin olmadığını ifade eden Akın, astım krizinde verilen ilaçların içerisindeki kortizon olduğunu fakat bu maddenin kana karışmadığı için zararı olmadığını belirtti.

İYİ BAKILAN ÇOCUKLAR ASTIMI ATLATIR


Eğer çocuklara iyi bakılırsa belli bir dönemde var olan astımlarının tamamen iyileşebileceğini söyleyen Akın, "Kişiler ellerinden geldiği kadar kirli ortamlardan, ev tozlarından, sigara dumanından uzak kalmalıdır. Kişiler evlerini havalandırmalı, sulu süpürge kullanmalı, kimyasallardan ve bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır" dedi.