İki sigaraya bedel!

Son dönemlerde sunulan 'bitkisel nargile' de insan sağlığı açısından en az sigara ve diğer tütünlü nargile kadar tehlikeli

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:16 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:16
İki sigaraya bedel!

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Sezer, gençlerin uğrak mekanlarında ve nargile kafelerde son dönemlerde sunulan ''bitkisel nargilenin'', insan sağlığı açısından en az sigara ve diğer tütünlü nargile kadar tehlikeli olduğunu bildirdi.

Sigara ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin zararları konusunda çeşitli araştırmaları bulunan CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne bağlı Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nin sorumlusu olan Prof. Dr. Erol Sezer, Türkiye'de sigara, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması konusunda önemli mesafeler alındığını ifade etti.

Kapalı alanlarda sigara yasağının uygulanmasının önemine dikkati çeken Prof. Dr. Sezer, ''Biz sigarayla bu kadar etkili mücadele ederken, gençler bir konuda hazırlıksız yakalandılar, nargile salgını ortaya çıktı'' dedi.

GENÇLER BU İŞE HIZLA KATILIYOR


Özellikle kafelerde gençlerin nargile kullanımına alıştığını ifade eden Prof. Dr. Sezer, ''Şunu belirtmek gerekir, nargile kullanımı en az sigara kullanımı kadar zararlı, öldürücü hastalıklara neden olan, bağımlılık yapıcı bir nesne. Nargileden uzak durmak gerekir. Gençlerin bu konuda farkındalık kazanmasına katkı sağlayacak programlara önemli öncelik vermeliyiz. Çünkü gençlerimizin bu işe hızla katıldığını görüyoruz, bu konuda önemli bir tehlike var'' diye konuştu.

Kanunla kapalı yerlerde, kahvelerde, kafeteryalarda da sigara içiminin yasak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezer, şunları kaydetti:

''Bu yasağı etkisiz kılabilmek için şimdi içinde tütün ürünü olmayan, bitkisel nargile adı altında bir yeni nargile tipi çıktı. Bitkisel nargilede de zehirle maddeler çok yüksek karışımlarda bulunuyor, çünkü bitkisel nargilede de yanan kısım içinde bitki özlerine, şeker melasınlı gliserine ve onları yanmayı sağlayan üstteki kömürü ve kömür dumanını içeriyor.

Kömür dumanı zehirli maddelerden çok zengin, kanser yapıcı zehirli maddelerden zengin, karbonmonoksitten zengin ve solunum yollarını bozucu zehirli maddelerden zengin. Gliserin çözüldüğü zaman çok önemli zehirli maddelere yol açıyor, tütün melası çözüldüğü zaman, yani ısıyla değişime uğradığı zaman, fermantasyon ürünleri ortaya çıktığı zaman önemli zehirlere yol açıyor. Öyleyse bu maddelerin hepsi bitkisel nargilede var, bitkisel nargileyi önemli bir zararlı gibi düşünmek gerekir.''