Antalya Film Festivali başladı

52. Uluslararası Antalya Film Festivali başladı. Turkuvaz Medya Grubu'nun ana medya sponsoru olduğu festival hem Türk hem de dünya sinemasının yıldızlarını ağırlıyor.

Giriş Tarihi 29 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 29 Kasım 2015, 22:04
Antalya Film Festivali başladı

İÇİNDEKİLER

52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali'nin ilk ödülleri 'Yaşam Boyu Onur' ve Yaşam Boyu Başarı' ödülleri Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen geceyle sahiplerine takdim edildi.

Sunuculuğunu Burcu Esmersoy'un yaptığı gece Festival ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuşmasıyla başladı. "Aslında bu sahne sinema insanlarının, sanatçılarının sahnesidir. Sadece hoş geldiniz demek için buradayım" diyerek sözlerine başlayan Türel, Antalya'nın 2 hafta önce G-20 Liderler Zirvesi'ne başarılı bir ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Misafirlerimiz en başarı organizasyonlardan birisinin Antalya'da olduğunu ifade ederek şehrimizden ayrıldı" dedi.



GRUDA ÖDÜLÜNÜ AYLAN BEBEĞE ADADI
52'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ilk ödülü Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Ayşen Gruda'ya takdim edildi. Festivalin 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü Ulusal Juri Üyesi Şebnem Bozoklu'dan alan Gruda, dakikalarca ayakta alkışlandı. Ödülünü alan Gruda, "Bütün dünya duysun bu ödülü Aylan bebek için alıyorum. Onun anısına. Hırslı politikacı amcaları, teyzeleri yüzünden okula bile gidemeden, dünyayı tanımadan aramızda çok çabuk ayrılan dünya çocuğu Aylan bebek için alıyorum. Bütün dünya duysun" diye konuştu.



"ONLARI SAYGIYLA ANIYORUM"
Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün diğer sahibi Kayhan Yıldızoğlu da ödülü, 68 yıllık meslek hayatında kendisiyle beraber olan tüm sanatçı arkadaşları adına aldığını kaydetti.

Yıldızoğlu, "Bu ödülün zerrelerinde, atomlarında onların sevgisi, değeri, enerjisi yaşıyor, bunu hissediyorum. Onları saygıyla anıyorum. Size de çok çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Sanatçı arkadaşlarının yıllarca sansürle uğraştığını belirten Yıldızoğlu, "Akıl almaz engellemeler karşısında çok başarılı sanatçılarmış, onları saygıyla anıyorum" dedi.



ERDEN KIRAL'A YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ
Festivalin 52'nci yılında 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' takdim edilen bir diğer isim Yönetmen Erden Kıral ise ödülünü bir başka yönetmen Yüksel Aksu'dan aldı. Kıral, "İnsanın görevi, özellikle sanatçının bu dünyadan ayrılırken bir eser değil biraz iyilik ve bilgi bırakmasıdır. Uzun yolculuğum sırasında bana yardım edenlere çok teşekkür ederim. Ayrıca haberi olmadan yardım edenlere de minnettarım" dedi.

YURTTA VE DÜNYADA BARIŞ DİLEĞİYLE SAHNEDEN İNDİ

Festivalin 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' ise 52'nci yılında Tijen Par'a emanet edildi. Emaneti Tarık Ünlüoğlu'dan alan Par, ödülün kendisi için çok özel bir anlamı olduğunu belirterek, "Yıllar önce Ankara Devlet Konservatuarı'na girdiğimiz zaman Yıldırım Önal, Müşfik Kenter ağabeylerimizden. Mezun olduktan sonra ilk oyunda Önal'la birlikte oynama şansına sahip oldum" dedi. Par sahneden inerken Atatürk'ün "Yurtta barış ve dünya barış" sözünü hatırlattı.

YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLLERİ
Antalya Film Festivali'nde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'yle onurlandıran ilerleyen yaşına rağmen Hollywood ikonu olmaya devam eden Kathleen Turner'e ise ödülünü Ulusal Juri Başkanı Ömer Varlı ve Mena Suvari takdim etti.

ÖDÜL KONUŞMASINA TÜRKÇE BAŞLADI
Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün bir diğer sahibi ise İngiliz oyuncu Jeremy Irons oldu. Irons, ödülünü Festival Direktörü Elif Dağdeviren ve Uluslararası Jüri Başkanı Fridrik Thor Fridriksson'dan aldı. Ödül konuşmasına Türkçe başlayan Irons, "Baylar ve bayanlar hepinize iyi akşamlar. Antalya'da olmaktan çok mutluyum" dedi, sonrasında konuşmasına İngilizce devam etti. Irons, "Ben çok şanslı bir mesleğin üyesiyim. Bir sesi olan mesleğin üyesiyim. İşine hissettiklerini yansıtabilen, dünyadaki her durumla ilgili hissettiklerini yansıtabilen bir mesleğin üyesiyim. Büyük ihtimalle hak ettiğimizden daha fazla saygı görüyoruz" diye konuştu.

SAHNEYİ DENEUVE KAPATTI

Gecede ödülü almak üzere sahneye son gelen isimse sinemanın efsane isimlerinden Catherine Deneuve oldu. Deneuve'ya ödülünü Festival Başkanı Türel ve Türk sinemasının efsanelerinden Türkan Şoray birlikte sundu. Ödülünü alan Deneuve, "Ben bu ödülü almaktan çok onur duyuyorum. Antalya'ya ilk gelişim. Çok mutlu oldum, beni onurlandırdınız. Hepinize çok teşekkür ederim" dedi.

KORTEJ GEÇİŞİ
52. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin başlaması dolayısıyla, sanatçıların katıldığı kortej geçişi düzenlendi.

Festivalin simgesi kortej geçişi, Rixos Down Town Otel'den başladı. Korteje, Tarık Ünlüoğlu, Gülsen Tuncer, İpek Karapınar, Begüm Birgören gibi Türk oyuncuların yanı sıra İngiliz Jeremy Irons ve Amerikalı Kathleen Turner gibi yabancı oyuncular katıldı.

Sanatçıların üstü açık otomobillerden halkı selamladığı kortej, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi'nin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde son buldu.

Belediye binası önünde sanatçıları, engelli çocuklar ile Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi Ebru Türel karşıladı. Sanatçılar, daha sonra belediye hizmet binasında düzenlenen kokteyle katıldı.



"HER GEÇEN GÜN DAHA EMİN ADIMLARLA..."
Türel, gazetecilere yaptığı açıklamada, kortejin muhteşem geçtiğini söyledi.

Özellikle yabancı misafirlerin kortejden çok mutlu olduğunu dile getiren Türel, güzel başlayan festivalin, aynı şekilde süreceğini kaydetti.

Avrupa'nın en eski festivallerinden Antalya Film Festivali'nin, her geçen gün daha emin adımlarla ve hedefini büyüterek yoluna devam ettiğini belirten Türel, festivale kalite kazandırmaya çalıştıklarını vurguladı.



"ANTALYA, FRANSA'NIN CANNES ŞEHRİ GİBİ"
İngiliz oyuncu Irons ise Antalya'ya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Gezdiği Antalya Müzesi'ne hayran kaldığını bildiren Irons, "Antalya, Fransa'nın Cannes şehri gibi. Burada olmak çok güzel. Türk halkının gösterdiği misafirperverlikten çok memnunuz. Kortej harikaydı. İnsanlar, kadınlar, çocuklar, büyük bir sevgi dalgasıyla bizi karşıladı. Gösterdikleri ilgi bizi çok mutlu etti" dedi.

Türk sinemasının usta oyuncularından Gülsen Tuncer ise dünyanın içinde bulunduğu üzücü politik durumda, festivalin insanlara mutlululuk ve yaşama enerjisi verdiğini söyledi.

Antalya'da meslektaşlarıyla buluştuklarını kaydeden Tuncer, ayrıca "yürek bağıyla birlikte oldukları izleyicilerle buluşma fırsatı yakaladıklarını" dile getirdi.

TÜRKAN ŞORAY ANTALYA'DA
TÜRK sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray, 52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali'ne katılmak için Antalya'ya geldi. Şoray'a, kızı Yağmur Ünal eşlik etti.

34 yıl sonra yönetmen koltuğuna oturup 'Uzaklarda Arama' adlı filmi çeken Türkan Şoray, kızının filmin yapımcısı ve oyuncusu olduğunu hatırlattı. Filmlerinin Uluslararası Antalya Film Festivali'nin açılış filmi olarak belirlenmesinin heyecanını yaşadığını aktaran Türkan Şoray, bu yılki festivalin kendisi için çok anlamlı olduğunu söyledi.



Festivalin Türk sineması üzerine büyük etkileri olduğunu belirten Şoray, "Geleneksel hale gelmiş, sinema üzerine büyük etkisi olan festivale katılmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. Hele bu sene festivalin açılışının bizim filmimizle yapılıyor olması, beni çok mutlu ediyor. Bu davetin benim için farklı bir anlamı var. Yağmur da çok heyecanlı" dedi.

Havalimanı çıkışında hayranları tarafından önü kesilen Şoray, bol bol fotoğraf çektirdi. Annesiyle birlikte gelen 8 yaşındaki Yağmur Korkmaz'a sıkı sıkı sarılarak öpen ünlü sanatçı, kızının "Anne iki Yağmur arasındasın, dilek tut" sözlerine "Tuttum" karşılığını verdi.

Kayhan Yıldızoğlu ile Gülsen Tuncer de festival için Antalya'ya gelen isimler arasında yer aldı.






YERLİ VE YABANCI SANATÇILAR SALONA KIRMIZI HALİDAN GEÇEREK GİRDİLER
Bu yıl 52'ncisi düzenlenen "Uluslararası Antalya Film Festivali"nin açılışı dolayısıyla düzenlenen gala gecesinde yerli ve yabancı sanatçılar, salona kırmızı halıdan geçerek girdiler.

Antalya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve ''Türk sinemasının Oscar'ı" olarak nitelendirilen festivalin açılış töreni, Cam Piramit'te gerçekleştirildi.



Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği festivalde, sanatçılar kırmızı halıda objektiflere poz verdir. Kırmızı halıda kızı Yağmur Ünal ile el ele yürüyen sanatçı Türkan Şoray, "Mutluyuz, hayırlı olsun" dedi.

Kırmızı halıda eşiyle yürüyen Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel de yurt dışından starların, sanatçıların kortejde gördüğü ilgiyi ifade ettiklerini söyledi.

Antalya'nın önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını belirten Türel, "Bundan sonra söz, sanat ve sanatçıların. Biz de heyecanla yarışmanın sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.



Sanatçı Şebnem Bozoklu da kendini iyi hissettiğini dile getirerek, çok uzun yıllardır hiç beğeni kaybetmeden sürüp giden bir festivale katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Festivale dahil olmaktan da bir üyesi olmaktan da çok mutlu olduğunu anlatan Bozoklu, "Yeni jenerasyonda şahane kadın komedyenlerimiz var" diye konuştu.



Açılış galasında çok heyecanlı olduklarını, şahane konuklar olduğunu vurgulayan Bozoklu, "Film izlemek için yoğun bir hafta olacak. Bu hafta içinde çok fazla film izleyeceğim, sonu tabii ki değerlendirme kısmı. Bu sürenin saydığım her dönemiyle ilgili heyecanlı hissediyorum" dedi.



"BEN UMUTLUYUM"
Sinema sanatçısı Ayşen Gruda ise sinemanın, her şeyin geliştiğini belirterek, yavaş yavaş daha iyi öğrenildiği, eksikliklerin görüldüğünü söyledi.

"Gergin günler yaşanıyor, festivalde barış mesajı verebilir mi" sorusu üzerine Gruda, "Düzelecek, diyalektik diye bir şey vardır, siyah beyaz gibi, ölüm yaşam gibi mutlaka düzelecek, iyi ve kötü, iyi olacak. Ben umutluyum" dedi.

Sinema sektörünün geliştiğini anlatan Gruda, yeni projelerinin olduğunu söyledi.

Galaya film afişlerinden yapılan elbiseyle katılan sanatçı Yonca Evcimik de kıyafetini Marmara Üniversitesi'nden öğrencilerin hazırladığını anlattı.

Festivalin büyüyüp geliştiğini, dünya starlarının gelmesi için sıraya gireceğini belirten Evcimik, "Savaşmayalım lütfen artık' diye sürekli söylüyorum. Aslında niçin bütün bu savaşlar? Bugün varız, yarın yokuz. Birbirimizi severek yaşamaktan daha güzel ne var" diye konuştu.

Fransız sanatçı Catherine Deneuve, ünlü İngiliz aktör Jeremy Irons ve ABD'li sanatçı Kathleen Turner de kırmızı halıdan geçerek, basına poz verdi.