Vavien sinema yazarlarının gözdesi

Sinema Yazarları Derneği'nin bu yılki Türk sineması ödüllerinde, Vavien en iyi film dahil 11 dalda bütün ödüllere aday olarak büyük sürpriz yaptı

Giriş Tarihi 13 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 13 Ocak 2010, 09:35
Vavien sinema yazarlarının gözdesi

İÇİNDEKİLER

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD), 2009'da vizyona giren Türk filleri arasında yaptığı değerlendirme sonucu 42. SİYAD Ödülleri adaylarını açıkladı. Taylan Biraderler'in yönettiği Vavien filmi 11 dalın tümünde adaylık kazandı. Vavien ile birlikte Hayat Var, Pandora'nın Kutusu, Süt ve İki Dil Bir Bavul en iyi film adayları olarak belirlendi. Reha Erdem'in Hayat Var sekiz, Yeşim Ustaoğlu'nun Pandora'nın Kutusu da altı dalda adaylık kazandı.

Vavien, 42. SİYAD Ödülleri'nde uzun metrajlı kurmaca filmlerin değerlendirildiği tüm dallarda adaylık elde ederek Salkım Hanımın Taneleri'nın ardından 10 yıl sonra bu başarıya ulaşan ilk film olarak büyük bir sürpriz yaptı. Dün, Club Connect'te düzenlenen, geçen yıl SİYAD Ödülleri'nde Üç Maymun ile en iyi kadın oyuncu ödülü alan Hatice Aslan ve Sonbahar'la en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Onur Saylak'ın açıkladığı 42. SİYAD Ödülleri, Sinema Yazarları Derneği üyelerinden 55'inin değerlendirmesiyle belirlendi.

SİYAD Başkanı Murat Özer, Vavien'in bütün dallarda aday olmasıyla ilgili olarak SABAH'a yaptığı açıklamada "SİYAD'ın sanıldığı, hatta iddia edildiği gibi 'popüler sinema düşmanı' olmadığının yeni bir göstergesi herhalde bu durum. Vavien'in 11 dalda adaylığı popüler sinemanın iyi bir örneğinin bizler tarafından nasıl baş tacı edildiğini de gösteriyor," dedi.

SİYAD ÖDÜLLERİ ADAYLARI

En iyi film: Hayat Var / İki Dil Bir Bavul / Pandora'nın Kutusu / Süt / Vavien
En iyi yönetmen: Reha Erdem (Hayat Var) / Semih Kaplanoğlu (Süt) / Taylan Biraderler (Vavien) / Yeşim Ustaoğlu (Pandora'nın Kutusu) / Derviş Zaim (Nokta)
Mahmut Tali Öngören en iyi senaryo: Reha Erdem (Hayat Var) / Yılmaz Erdoğan (Neşeli Hayat) / Engin Günaydın (Vavien) / İnan Temelkuran (Bornova Bornova) / Yeşim Ustaoğlu, Sema Kaygusuz (Pandora'nın Kutusu)
Cahide Sonku en iyi kadın oyuncu performansı: Nesrin Cavadzade (Dilber'in Sekiz Günü) / Tsilla Chelton (Pandora'nın Kutusu) / Elit İşcan (Hayat Var) / Binnur Kaya (Vavien)/ Nergis Öztürk (Kıskanmak)
En iyi erkek oyuncu performansı: Erdem Akakçe (Karanlıktakiler) / Öner Erkan (Bornova Bornova) / Mert Fırat (Başka Dilde Aşk) / Engin Günaydın (Vavien) / Nadir Sarıbacak (Uzak İhtimal)
En iyi yardımcı kadın oyuncu performansı: Derya Alabora (Pandora'nın Kutusu) / Övül Avkıran (Pandora'nın Kutusu) / Büşra Pekin (Neşeli Hayat) / Damla Sönmez (Bornova Bornova) / Serra Yılmaz (Vavien)
En iyi yardımcı erkek oyuncu performansı: Erdal Beşikçioğlu (Hayat Var) / Kadir Çermik (Bornova Bornova) / Settar Tanrıöğen (Vavien) / Mustafa Uzunyılmaz (Mommo: Kız kardeşim) / Onur Ünsal (Pandora'nın Kutusu)
En iyi görüntü yönetimi: Özgür Eken (Süt) / Florent Herry (Hayat Var) /Levent Semerci- Vedat Özdemir (Nefes) / Gökhan Tiryaki (Vavien) /Ercan Yılmaz (Nokta)
En iyi müzik: Mazlum Çimen (Nokta) / Fairuz Derin Bulut (Acı Aşk) / Reşit Gözdamla (Hayatın Tuzu) / Erkan Oğur (Mommo: Kız kardeşim) /Attila Özdemiroğlu (Vavien)
En iyi kurgu: Reha Erdem (Hayat Var) / Orhan Eskiköy- Thomas Balkenhol
(İki Dil Bir Bavul) /Bora Gökşingöl (Vavien) /Çiçek Kahraman (Gölgesizler) / Levent Semerci- Erkan Erdem (Nefes)
En iyi sanat yönetimi: Eren Akay (7 Kocalı Hürmüz) / Ömer Atay (Hayat Var) / Nilüfer Çamur Giritlioğlu (Kıskanmak) / Naz Erayda (11'e 10 Kala) / Elif Taşçıoğlu (Vavien) /
En iyi belgesel: 5 No'lu Cezaevi / Ölüm Elbisesi: Kumalık / Şairin Ölümü / 100 Bin Kişiydiler / Ziyaretçiler
En iyi kısa film: Cennette de Ölüm Var / 2932 / Köy / Üçte Bir / Yazlık

Ahmet Ulu ay anısına
Sinema yazarları, kasım ayında vefat eden yönetmen Ahmet Uluçay'ı da unutmadı. Bu yıldan itibaren yılın umut veren sanatçısına verilen ödül Ahmet Uluçay Umut Ödülü adını taşıyacak. Özer, yaşamı ve yapıtlarıyla sinemamızda umudu temsil ettiği için bu ödüle Uluçay'ın adını verdiklerini söylüyor. 42. SİYAD Ödülleri, 31 Ocak Pazar akşamı Beşiktaş Kültür Merkezi'nde yapılacak törenle sahiplerini bulacak.