Şehrengiz: Yüzünüz çok güzel!

Şehrengiz Dergisi'nin 15. sayısı çıktı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Şehrengiz: Yüzünüz çok güzel!
Şehrengiz Dergisi (ovultu), kış mevsiminde dopdolu. Giriş yazısında ceplerinde etrafa tehlike saçan mutluluklar olduğunu söyleyen dergi 15. sayısında söyleşilerin yanı sıra, sinema ve deneme yazılarıyla ön plana çıkıyor. Bu sayıda görsel açıdan dikkat çeken taraf ön ve arka kapak için yapılan karakalem çizimleri…

"Şimdi eğer biz taş tozuysak hangi toprağa karılalım diye düşünmüyoruz. Rüzgârın savurduğu yerlere gidip otağ kuracak da değiliz. Tek bir şey sadece: Kar suyuyla beslenecek vakte kadar ayakta kalabilmek" diyen yayın ekibi kış sayısına üç söyleşiyle giriyor.

Dergide öne çıkan üç söyleşiden biri genç şair Baran Çaçan'la "Güzelliğimden Ölüyorum" adlı şiir kitabı üzerine gerçekleştirilmiş. Söyleşinin başlığına taşınan cümle hemen dikkat çekiyor: "Durup durup susan, sessizce ölen insan kesin daha güzeldir." Ayrıca "birbirine gönülden bağlı bir topluluk zaten büyük bir şiirdir" diyen Baran Çaçan, kapitalizm karşıtı olmak için şiirlerde avm demenin yeterli olduğu bir zaman diliminde yaşamanın huzursuzluğuna değiniyor. Söyleşide şairin dizelerindeki anlamsal içerikten yola çıkılarak, gerek şiire ve "söz söylemeye" dair, gerekse toplumsal, siyasal, dini ve ekonomik meselelere ilişkin onun iç dünyasındaki düşünsel süreç sorgulanıyor.

Şehrengiz'in 15. sayısındaki Mehmet Doğan'ın "Metafizik İnkarın Rasyonalitesi ve Kuruyan Kimjongillerin 1 Şiiri veya Nazım'ın Eksik Çivisi" adlı yazısı bilinçdışı tarihin bir miladı olarak Kuzey Kore Ağlama Festivalinin bizi şiirle hakikat arasındaki sarkaçta can çekişen gerçeklere doğru yolculuğa çıkarıyor. Dr. Ali Öztürk "Kadavra Metodolojisi ve Şiirin Ölümü"ne dair yazdığı metinde şiirdeki ölüm teorisine atıflar yapıyor. Cundullah Fidan'sa "Şiir ve Devlet" bağlamında Karac'oğlan'ın hem devlete nasihat verdiğini hem de dünya nimetlerinden faydalanılması ama fani olduklarının unutulmaması gerektiğini söylüyor.

Abdullah Şahin yazı dizisi olarak devam edeceği metinlerin ilkinde Werner Nekes'in 1986 yapımı "Film Before Film" adlı belgesel çalışmasını ve sinemanın ilk yıllarını ele alarak sinema tarihine giriş yaparken Bülent Özdaman Fransız yönetmen Robert Bresson'un beyaz perdedeki şair ve bilge yönünü ele alıyor.

Şiirleriyle Cundullah Fidan, Mehmet Sami, Mustafa Kadir Çelik, Nihan Gencer, Burak Yıldız, Zeki Altın, Tan Doğan, Muhammet Çelik, Gülhan Tuba Çelik, Zehra Aktaş, Mehmet Doğan, Hatice Aydın, Enes Malikoğlu, Turgay Demir, Ayfer Sümer, İdris Selici, Betül Taştekin ve Muhammet Efe;

Hikâye ve denemeleriyle Cihat Karaman, Serkan Sevinç, Selman Emre, Burak Bir, Uğur Demirkıran, İsmail Denizhan, Cengiz Zorbey, Gül Tanrıverdi, Bülent Özdaman ve Mustafa Kadir Çelik bu sayıdaki isimler.

Evsizler Evi ve Vicdan Hareketiyle de birer söyleşi gerçekleştiren Şehrengiz Dergisi'ne yazı göndermek isteyenler sehrengiz.yazilari@gmail.com adresine gönderebilirler.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler