Etimes'in 24 Temmuz 2025 tarihli haberine göre, Dr. Salhab, kolon sağlığını destekleyen ve bu tehlikeli hastalığın riskini azaltmaya yardımcı olabilecek 6 güçlü atıştırmalık öneriyor.
Fotoğraflar: Takvim Fotoğraf Arşivi
Yoğurt, içerdiği Lactobacillus ve Bifidobacterium gibi canlı probiyotiklerle bağırsak mikrobiyomunu dengelemeye yardımcı oluyor. Bir meta-analize göre, yoğurt tüketimi kolorektal kanser riskini %7 oranında azaltabiliyor.
🔹 Tüketim önerisi: Taze meyvelerle karıştırılmış Yunan yoğurdu veya granolalı yoğurt parfe ile gün içinde sağlıklı bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
Ceviz başta olmak üzere badem, kaju ve Brezilya fıstığı gibi ağaç yemişleri; lif, sağlıklı yağlar ve bitkisel bileşikler bakımından oldukça zengin.
📊 Kanser Önleme Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan 2025 tarihli bir çalışmaya göre, günde sadece 28 gram ceviz tüketmek, kolon kanseriyle bağlantılı iltihap belirteçlerini azaltıyor. Ayrıca evre III kolon kanseri hastalarında günlük iki porsiyon ağaç yemişi tüketimi, hastalığın tekrarlama riskini %42'ye kadar düşürebiliyor.
🔹 Tüketim önerisi: Günde bir avuç ceviz, yulaf ezmesi veya salatalarla birleştiğinde etkisini artırıyor.

Günde bir elma gerçekten de doktoru uzak tutabilir. Özellikle kabuğuyla birlikte tüketildiğinde, elmalar hem çözünür hem çözünmez liflerle birlikte zengin flavonoidler de sunuyor.
📉 Bir vaka-kontrol çalışması, günde en az bir elma yemenin kolorektal kanser riskini %47 oranında düşürebileceğini gösteriyor.
🔹 Tüketim önerisi: Elma dilimlerini badem ezmesiyle tüketebilir veya öğle yemeğinde meyve salatasına ekleyebilirsiniz.
Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller; yüksek su ve lif içerikleriyle bağırsakları hem nemlendiriyor hem de temizliyor.
📚 Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, turunçgil tüketiminin kolon kanseri riskini %18'e kadar azaltabileceği ortaya konulmuş.
🔹 Tüketim önerisi: Kahvaltıda dilimlenmiş portakal veya öğle sonrası smoothielerde kullanabilirsiniz.

%90'dan fazlası sudan oluşan karpuz, sadece susuzluğu gidermekle kalmıyor; likopen ve antioksidanlarla iltihap önleyici etkiler sağlıyor.
🔹 Tüketim önerisi: Taze karpuz dilimleri veya serinletici "agua fresca" tarzı içecekler gün boyunca ideal.

Domatesli salsa, likopen ve lif içerirken; avokado tekli doymamış yağlar, lif ve güçlü antioksidanlarla doludur.
📈 Araştırmalar, bu iki süper gıdanın birlikte tüketilmesinin kolon kanseri riskini azalttığını gösteriyor.
🔹 Tüketim önerisi: Tam tahıllı krakerler veya doğranmış sebzelerle birlikte salsa ve guacamole'yi atıştırmalık olarak değerlendirin.