Prof. Dr. Saraçoğlu'na göre, bu kürü bu kadar etkili yapan en önemli etken, ısırganın doğal yapısında bulunan Formik Asit bileşenidir.
Anti-enflamatuar Etki: Formik asit, iltihaplı bölgeye nüfuz ederek burada biriken iltihabı dışarı atmaya ve kurutmaya yardımcı olur.
Ağrı Kesici Özellik: Lapası, romatizma ağrılarında da kullanıldığı gibi, iltihabın neden olduğu ağrı ve hassasiyeti hafifletmede destekleyicidir.
Bu etkili lapa, taze ısırgan otu kullanılarak hazırlanmalıdır. Kürün en önemli noktası, ısırganın suyunu kaybetmeden, lapa kıvamında uygulanmasıdır.
3 yemek kaşığı taze ısırgan otu.
Çok az miktar su (Sadece lapa kıvamına getirecek kadar).
Temiz bir tülbent veya gazlı bez.
Hazırlanış ve Uygulama Adımları
Lapayı Hazırlama: Üç yemek kaşığı taze ısırgan otunu, macun kıvamına gelecek şekilde çok az su ile karıştırın. Amacımız otları püre haline getirmektir, sulu bir karışım elde etmek değil.
Tülbente Koyma: Hazırladığınız ısırgan lapasını, fazla bastırmadan ve suyunu sıkmadan temiz bir tülbent veya gazlı bezin içine yayın. Suyu önemli olduğu için kesinlikle sıkmayın.
Isıtma: Lapayı uygulayacağınız zaman ılık veya ılıktan biraz sıcak (hafif yakar) bir sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Bu, Formik Asidin daha etkili olmasını sağlar.
Uygulama: Lapanın sarılı olduğu tülbenti, kıl kökü iltihabının olduğu bölgeye (Ayak, kol, saç dipleri veya kuyruk sokumu) nazikçe yerleştirin.
Bekletme Süresi: Lapayı iltihaplı bölgede tam 15 ila 20 dakika arasında bekletin.
Tekrar Sıklığı: İltihap tamamen kuruyup iyileşinceye kadar bu kürü haftada 3 veya 4 defa düzenli olarak uygulayın.