Evde turşu kurarken kimi sirkeye, kimi limona güvenir ama gerçek sırrı sadece ustalar bilir. Yıllardır mutfakların vazgeçilmezi olan o efsane lezzetin arkasında, ölçüsü kadar önemi olan gizli bir püf noktası yatıyor. İşte gerçek turşu tarifi…
TÜRK HALKININ TURŞU TERCİHİ: SİRKE Mİ, LİMON MU?
Yeşilçam filmlerine bile ilham veren "en iyi turşu suyu sirkeden mi yoksa limondan mı olur?" tartışmasına halk karar verdi.
Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmaya göre Areda Piar, vatandaşların %75,9'u turşunun sirkeli olmasını tercih ederken, %24,1'lik bir kesim ise limonlu turşudan yana görüş bildirdi.
Evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz turşu tarifi... ⤵
KLASİK SALATALIK TURŞUSU TARİFİ
Malzemeler
2 litre su
2 kilogram turşuluk salatalık
7–8 diş sarımsak
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 su bardağı üzüm sirkesi
5–6 yaprak kereviz sapı
Yapılışı
Tuzlu suyu hazırlayın: 2 litre suyun içine kaya tuzunu ekleyin ve tamamen eriyene kadar karıştırın. Ardından bu karışımı bir gece dinlenmeye bırakın.
Salatalıkları hazırlayın: Salatalıkları güzelce yıkayın ve süzgeçte suyunun süzülmesini bekleyin. Her bir salatalığı, turşu suyunun içine daha kolay geçmesi için büyük bir iğneyle birkaç yerinden delin.
Kavanozu doldurun: Salatalıkları dik şekilde kavanoza yerleştirin. Aralarına soyulmuş sarımsakları serpiştirin.
Turşu suyunu ekleyin: Bir gece dinlenen tuzlu suya 2 su bardağı üzüm sirkesini karıştırın ve bu karışımı kavanoza dökün.
Son dokunuş: Üzerine kereviz yapraklarını yerleştirin, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde yaklaşık 1 hafta bekletin.